Nový trend: Zvýšení přehlednosti nabídek nemovitostí

Ušetřit až šest týdnů času umožní poptávajícím nemovitosti služba Realitní Navigátor. Zájemce o byt dostane zdarma přehled o veškerých dostupných inzerovaných nemovitostech. Poptávajícímu se tak nestane, že zajímavou nabídku v rozsáhlé prezentaci všech tuzemských realitních kanceláří prostě přehlédne.

PRAHA, 25. dubna 2006 – Realitní server InOcean a tržiště nemovitostí na internetu registruje stoupající zájem o jeho službu Realitní Navigátor. Služba umožňuje zájemcům zdarma prodat, pronajmout či koupit nemovitost bez komplikací spojených s nepřehledným uspořádáním nabídek na realitních serverech. Zároveň umožní snadnou orientaci v cenách z dané lokality. Služba je pro zájemce zcela zdarma.

„Na trhu se obchoduje mnoho nabídek a každý den přibývají nové. Spousta zajímavých realit se na základě nepřehledné kvantity inzerátů běžnému člověku ztrácejí. Například pokud realitní kancelář ráno zadá inzerát na realitní server, tak na prvním místě se udrží maximálně půl hodiny, než se přibývajícím množstvím dalších inzerátů neposune na méně sledované místo. Za pouhých devět hodin se nemovitost už zařadí mezi nabídky, ke kterým se běžný zájemce jen těžko propracuje,“ uvedl ředitel internetového tržiště nemovitostí a realitního serveru InOcean Petr Wimmer.

Podle Petra Wimmera umožňuje softwarové řešení Navigátoru poptávajícím zdarma vyhledat vysněnou nemovitost a získat informace o aktuálních cenách v požadovaných lokalitách. Zároveň zájemce navede na správné realitní agentury v požadované lokalitě. Služba na serveru InOcean běží od října loňského roku a podle analýz společnosti se čas vynaložený na vyhledání a nákup nemovitosti zkracuje průměrně až o šest týdnů.

„Služba je výhodná i pro lidi, kteří se právě rozhodli pro prodej nebo pronájem nemovitosti. Umožňuje jim zdarma prodat nebo pronajmout nemovitost, případně spolupracovat s vybranými partnerskými realitními kancelářemi v daném regionu. Vedle individuálního odborného poradenství zároveň zprostředkuje rychlé a přesné informace o aktuálních cenách v požadovaných lokalitách. Prodávající se tak vyhne způsobům některých neseriozních realitních kanceláří, které cenu kvůli provizi zbytečně nadstaví, a nemovitost tak leží týdny i měsíce ladem bez zájemců,“ popsal Petr Wimmer.

Postup pro využití Navigátoru je triviální i pro zájemce, kteří nemají s internetem dosud žádné zkušenosti. Stačí jen na stránkách www.inocean.cz vyplnit poptávkový nebo nabídkový formulář. Operátor zadané údaje telefonicky ověří, pomůže s upřesněním požadované lokality a ceny a vloží je se souhlasem zájemce do systému. V případě poptávky dojde ke srovnání s nabídkami realitních kanceláří a developerů. V případě zadání nabídky budou data o nemovitosti také ověřené operátorem a předané partnerským kancelářím. Další komunikace už probíhá vždy mezi konkrétní kanceláří, nabízejícím nebo poptávajícím a zájemcem.

„Poptávka stoupá velmi razantně. V prvním měsíci fungování operátoři odbavili pouhých pět žadatelů denně. V současné době denně operátoři ověří zhruba sto zájemců o koupi nebo pronájem nemovitosti. Z je polovina zájemců z Prahy a ze středních Čech, druhé místo zaujímá oblast brněnské a královehradecké lokality. Ovšem od chvíle, kdy bankovní ústavy a pojišťovny dály ruce pryč od financování nebo pojištění nemovitostí v záplavových oblastech, poptávka po těchto lokalitách se razantně snížila,“ uzavřel Petr Wimmer, ředitel internetového tržiště nemovitostí a realitního serveru InOcean.