Nový projekt UNESCO a ČD: za památkami UNESCO vlakem Českých drah

V rámci podpory kultury a cestování v České republice vytvořily České dráhy společně se sdružením České dědictví UNESCO nový projekt s názvem Vlakem za památkami UNESCO. Cílem projektu je přilákat české i zahraniční turisty k návštěvě unikátních kulturních památek na našem území, které jsou zapsány na seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO a k této návštěvě využít jeden ze spojů Českých drah. SOUČÁSTÍ PROJEKTU JE I SOUTĚŽ O ZAJÍMAVÉ CENY.

Památky UNESCO v České republice

V seznamu UNESCO je zapsáno 12 objektů nacházejících se na území ČR, čímž se ČR řadí mezi světové kulturní velmoci. Milovníci historie mohou s Českými drahami navštívit následující památky:

• Brno – Vila Tugendhat (spojení z ČR i zahraničí – spoje EC, IC, řada rychlíkových spojů)
• Český Krumlov – historické centrum (spojení osobními vlaky a rychlíkem Šumava)
• Holašovice – vesnická rezervace
• Kroměříž – zahrady a zámek (spojení rychlíky, spěšnými a osobními vlaky ze směrů Brno, Ostrava)
• Kutná Hora – historické centrum, Chrám sv. Barbory, Katedrála Panny Marie v Sedlci (spojení rychlíky a osobními vlaky – například ze směru Praha – hlavní nádraží umístění přímo v Sedlci)
• Lednice – Valtice – Lednicko – Valtický areál (spojení osobními vlaky – přípoje od mezinárodních spojů EC z Břeclavi)
• Litomyšl – zámek a zámecký areál (spojení od rychlíkových spojů přes Choceň)
• Olomouc – sloup Nejsvětější Trojice (SC Pendolino, vlaky EC, IC, R – ze všech směrů v rámci ČR i ze zahraničí)
• Praha – historické centrum
• Telč – historické centrum (spojení osobními vlaky přes Jihlavu a Kostelec u Jihlavy)
• Třebíč – Židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa (spojení osobními vlaky a rychlíky ze směrů Brno a Jihlava)
• Žďár nad Sázavou – Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře (spojení rychlíky a osobními vlaky na trati Havlíčkův Brod – Brno)

Výhodné cestování vlakem Českých drah

České dráhy nabízí výhodné cestování za památkami UNESCO pro jednotlivce, skupiny či rodiny z dětmi. Cestující si mohou vybírat z následující nabídky zvýhodněného cestování.

SONE +

Jednodenní síťová jízdenka SONE+, na kterou může v sobotu nebo v neděli cestovat společně až pět cestujících, přičemž nejvýše dva z nich mohou být starší 15 let. Lze na ni cestovat vlakem po celé České republice a navíc i v německém, rakouském a polském příhraničí. Síťová jízdenka SONE + se prodává ve dvou verzích, buď za cenu 160 Kč, která platí pouze v osobních vlacích ve 2. třídě, nebo jízdenku za cenu 360 Kč, kterou cestující mohou využít ve 2. třídě i ve spěšných vlacích, rychlících a expresech. Věk u dětí od 10 – 15 let je nutné prokázat předepsaným způsobem (např. průkaz s fotografií a datem narození).

Kilometrická banka

Jízdní doklad kilometrická banka je vhodná pro cestování vlakem na vzdálenosti nad 100 km. Cestovat na ni mohou všemi vlaky Českých drah společně maximálně 3 cestující starší 15 let (dvě děti od 6 do 15 let, případně dva psi se považují za jednoho cestujícího nad 15 let). Zakoupením sešitku Kilometrické banky si cestující „předplatí“ projetí 2000 kilometrů ve vlacích Českých drah. Kilometry se mu postupně při jednotlivých jízdách odečítají podle projeté vzdálenosti. Minimální odpis činí 100 kilometrů u cestujícího starších 15 let (50 kilometrů u cestujících mladších 15 let nebo u psů). Kilometrická banka na 2000 km stojí 1400 Kč a platí 6 měsíců od prvního požadovaného dne platnosti. S Kilometrickou bankou vás přijde 1 kilometr cesty na pouhých 70 haléřů. Pokud cestujete na Kilometrickou banku ve vlacích vyšší kvality EC a IC, neplatíte příplatek na tyto vlaky. Kilometrickou banku je možno využít i v 1. třídě. Věk u dětí od 10 – 15 let je nutné prokázat předepsaným způsobem (např. průkaz s fotografií a datem narození).

Sleva pro skupiny se poskytuje pro společnou jízdu 2 až 30 cestujících ve 2. třídě. První a druhý cestující zaplatí vždy celé zákaznické jízdné, každý další spolucestující ve skupině do celkového počtu 30 spolucestujících zaplatí poloviční zákaznické jízdné bez ohledu na věk.

Zpáteční sleva

Pro zjednodušení orientace zákazníků v tarifu optimalizovaly České dráhy nabídku zpáteční sleva. Ta bude ve všech kilometrických pásmech jednotně stanovena na 5 % proti zákaznickému jízdnému. Zpáteční sleva se poskytuje automaticky při zakoupení zpáteční jízdenky v 1. i 2. třídě cestujícím starším 15 let a dětem. Pouze ve 2. vozové třídě se poskytuje důchodcům, držitelům karet ZTP nebo ZTP/P a při zakoupení zpátečního přepravného pro psy. Platnost jízdenky se zpáteční slevou je vždy do 24:00 hodiny dne následujícího po prvním dnu platnosti (zakoupíte-li si jízdenku v sobotu, platí vám až do neděle do 24:00 hodin). Cestu TAM je třeba nastoupit již v první den platnosti jízdenky, cestu ZPĚT je možno nastoupit kdykoliv v době platnosti jízdenky. Věk u dětí od 10 – 15 let je nutné prokázat předepsaným způsobem (např. průkaz s fotografií a datem narození).

Konkrétní příklad výhodného cestování se SONE +

Při cestě v sobotu nebo v neděli rychlíkem z Prahy do Českého Krumlova zaplatí čtyřčlenná rodina (dva dospělí a dvě děti do 15 let) dohromady 360,– Kč při využití jízdenky SONE+. Navíc na tuto jízdenku mohou ve stejný den cestovat i zpět do Prahy – tzn. že za cestu do Českého Krumlova a zpět do Prahy zaplatí celkem pouze 360,– Kč. Věk u dětí od 10 – 15 let je nutné prokázat předepsaným způsobem (např. průkaz s fotografií a datem narození).

Pravidla soutěže Vlakem za památkami UNESCO

Pravidla soutěže jsou velice jednoduchá. Stačí navštívit památky UNESCO a sbírat jejich razítka na hrací kartu. Hrací karty jsou součástí brožurky Vlakem za památkami UNESCO a dostanete je zdarma v ČD centrech, informačních centrech památek UNESCO nebo na internetových stránkách Českých drah v sekci Volný čas. Razítka obdržíte v informačních centrech památek UNESCO po předložení jízdenky ČD. Po nasbírání alespoň 3 razítek pošlete hrací kartu poštou na adresu: Studio-Benefit s.r.o., Milady Horákové 81, Praha 7, 170 00, P.O.BOX 31 .

Z došlých hracích karet bude po skončení soutěže vylosováno 5 výherců, kteří obdrží hodnotné ceny od Českých drah a CK Čedok jako například jízdní doklad kilometrickou banku, pobyt pro dvě osoby v lokalitě UNECSO, dárkové poukazy a další. Kompletní přehled cen je uveden na internetových stránkách Českých drah www.cd.cz v sekci Volný čas – Tipy na cestu – Vlakem za památkami UNESCO.

Prvních 10 nejrychlejších soutěžících se všemi 12 razítky navíc získá zvláštní výhru (reklamní a propagační materiály od ČD a.s. a UNESCO).

Soutěž je časově omezena na období 1. 5. – 30. 9. 2006. Hrací karty obdržené po 30. 9. 2006 již nebudou zařazeny do slosování. Vyhlášení výsledků soutěže proběhne 12. 10. 2006.