Novinářská cena „Psaní pro střední a východní Evropu”: konečný termín pro podávání přihlášek je 31. 7. 2006

Již třetím rokem vyhlašuje Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), člen skupiny UniCredit, ve spolupráci s tiskovou agenturou APA (Austria Presse Agentur) prestižní novinářskou cenu „Psaní pro střední a východní Evropu“. Novináři mohou své příspěvky přihlašovat do soutěže nejpozději do 31. 7. 2006. Vítězi soutěže bude uděleno ocenění dotované 5.000 euro.

Cílem tohoto ocenění, které bylo poprvé uděleno v roce 2004, je podpořit evropský integrační proces. Budou oceněny příspěvky, které mají za téma Evropu a EU a které pomáhají překonávat hranice a předsudky a podporují kulturní rozmanitost.

V roce 2005 vyhrála cenu „Psaní pro střední a východní Evropu“ bulharská publicistka Diana Ivanova. Ve svém článku úspěšně zachytila komplikované pocity, jež se dostavily po změnách, kterými Evropa v nedávné minulosti prošla. V roce 2004 obdržel toto ocenění novinář Luboš Palata, vedoucí zahraničního oddělení deníku Lidové noviny. Německému novináři Stefanu Jacobsovi byla navíc v tomto roce udělena čestná zmínka.

Své příspěvky, publikované v období 1. 8. 2005 až 31. 7. 2006, mohou novináři zasílat pro letošní ročník soutěže nejpozději do 31. 7. 2006. Lze rovněž předkládat přepisy příspěvků uveřejněných v rozhlase, televizi či online médiích. Vítěz ceny bude oznámen na slavnostním vyhlášení, jež se bude konat v listopadu 2006 ve Vídni.

Mezinárodní porota soutěže se sejde ve Vídni v září 2006. Členy poroty tento rok jsou: poradce bývalého prezidenta ČR Václava Havla Jiří Pehe, slovenský mediální expert Samuel Brečka, slovinský spisovatel Jože Hudeček, maďarská publicistka Júlia Váradi, zástupce šéfredaktora polského deníku “Rzeczpospolita” Pawel Lisicki, mezinárodní tisková mluvčí BA-CA Ildiko Füredi-Kolarik, a předseda poroty a vedoucí zahraničního odd. agentury APA Ambros Kindel.

Vyžaduje se, aby příspěvky byly předkládány v jejich původním jazyce, s přiloženým překladem do angličtiny a zároveň životopisem autora. Podrobné informace a formulář přihlášky pro účast na soutěži “Writing for CEE” jsou k dispozici na internetu na stránce http://www.apa.at/cee-award. Přihlášky se posílají na emailovou adresu cee.award@apa.at.