Nové produkty pražské burzy

Burza cenných papírů Praha zahájí v pondělí 29. ledna obchodování se čtyřmi sériemi tzv. single stock futures a výrazně tak rozšíří nabídku derivátových produktů.

Nabídka derivátů pražské burzy se od 29. ledna rozroste o další dvě podkladová aktiva. Burzovní výbor pro burzovní obchody schválil vypsání futures kontraktů na dvě emise obchodované v elitním segmentu SPAD. Jedná se o tříměsíční a šestiměsíční kontrakty na emisi ČEZ a ERSTE BANK. Vůbec poprvé v historii tak bude možné v Praze obchodovat s tzv. single stock futures kontrakty.

Futures kontrakty, jejichž podkladovým aktivem je emise ČEZ ponesou názvy CEZ FUT MAR07 respektive CEZ FUT JUN07 s ohledem na dobu své splatnosti. Maximální dovolené rozpětí kotace (spread) bylo stanoveno na 20,– Kč a multiplikátor na 100. Činnost tvůrce trhu bude vykonávat společnost Patria Finance, a.s.

Kontrakty jejichž podkladovým aktivem je emise ERSTE BANK budou v kurzovním lístku vedeny pod názvem ERBA FUT MAR07 respektive ERBA FUT JUN07. Maximální dovolené rozpětí kotace (spread) bylo stanoveno na 30,– Kč a multiplikátor činí 100. Činnost tvůrce trhu budou od prvního dne obchodování vykonávat společnosti Česká spořitelna, a.s. a Patria Finance, a.s.

„Vypsáním single stock futures umožníme investorům efektivně zajišťovat jejich portfolio, ale také rozšíříme nabídku derivátů o další tituly, které se s ohledem na svoji dostupnost mohou stát zajímavými i pro drobné investory. Single stock futures vidím jako zajímavou alternativu pro ty, kteří nyní využívají mnohdy výrazně rizikovější a doposud nijak regulované maržové obchody“ – říká Petr Koblic, generální ředitel burzy cenných papírů Praha.

Burza zahájila obchodování s deriváty na sklonku loňského roku, konkrétně 5.10. 2006. Prvními produkty byly série futures na index PX.