NOVÉ ČERPACÍ STANICE SÍTĚ ORLEN DEUTSCHLAND

ORLEN Deutschland, patřící do skupiny PKN ORLEN, kupuje od Deutsche British Petroleum Aktiengesellschaft (BP) 58 čerpacích stanic v severním Německu. Tato transakce je dalším krokem v důsledně realizované strategii restrukturalizace a rozvoje německé sítě. Převzetím nových benzinek firmou ORLEN Deutschland vzrůstá tržní atraktivita společnosti.

Dohodu o koupi už přijaly dozorčí rady PKN ORLEN i ORLEN Deutschland. Transakce bude dokončena ve chvíli, kdy k ní ORLEN Deutschland obdrží vyjádření Německého antimonopolního úřadu, k čemuž má dojít v nejbližších dnech.

Koupě 58 čerpacích stanic od BP v Německu potvrzuje důsledně realizovanou strategii zvyšování hodnoty ORLEN Deutschland restrukturalizací a rozšiřováním maloobchodní sítě. Podle předpokladů má společnost do roku 2009 převzít okolo 250 čerpacích stanic v severním Německu, čímž dosáhne 10% podílu na trhu v tomto regionu. Realizovaný scénář restrukturalizace a výstavby sítě benzinek, které v současnosti patří německému ORLENU, nevylučuje variantu výhodného odprodeje v případě, že se objeví nějaká atraktivní nabídka.

„Veškeré kroky, které jsme učinili za posledních 12 měsíců a které vyplývají z naší strategie, vedou k tomu, že ORLEN Deutschland se stává stále atraktivnější na obtížném, konkurenčním a vyspělém německém trhu s maloobchodním prodejem paliv. Poslední transakce navíc zvětšuje hodnotu společnosti,“ říká Wojciech Heydel, místopředseda PKN ORLEN odpovědný za prodej.

Výsledkem dosavadních restrukturali­začních procesů a zvyšování operační efektivity společnosti ORLEN Deutschland je vzrůst čistého zisku firmy o více než 166 % ve třetím čtvrtletí tohoto roku ve srovnání se stejným obdobím roku 2005. Objem prodeje paliva nabízeného sítí benzinek (ORLEN a STAR) v Německu v téže době vzrostl o 3,1 % přesto, že bylo prodáno nebo zrušeno mnoho trvale nevýdělečných pump. „Transakce uzavřená s BP zlepšuje pronikání naší společnosti na velmi konkurenční německý trh. Nabídku od BP jsme vyhodnotili jako vysoce atraktivní vzhledem k lokalizaci a profilu čerpacích stanic, které ORLEN Deutschland odkoupil. Nové objekty přirozeně doplňují existující infrastrukturu maloobchodního prodeje v Německu. Transakce je také nejlepším způsobem, jak přirozeně a efektivně rozšířit spektrum zákazníků našich čerpacích stanic,“ prohlásil Krzysztof Żak, předseda představenstva ORLEN Deutschland.

Získané stanice budou integrovány do existující sítě a budou přizpůsobeny jejím standardům. Tento proces potrvá do konce roku 2007. Benzinky se nacházejí v severních německých zemích: Šlesvicku-Holštýnsku, Brémách, Severnímu Porýní-Vestfálsku, Hesensku, Dolním Sasku, Meklenbursku, Předním Pomoří a Sasku-Anhaltsku. Po převzetí 58 benzinek od BP bude ORLEN Deutschland spravovat 532 objektů v severoněmeckých zemích.