Noční bouře způsobila škody za miliony korun

[Tisková zpráva] Noční bouře, která se přehnala nad Českou republikou, způsobila klientům Generali desítky škod za miliony korun.

Operátoři stejně jako mobilní technici Generali, kteří jsou od časného rána v terénu, postupně registrují první škody. Z celkového předpokládaného počtu je jich zatím nahlášeno minimum. Největší nápor očekáváme zítra respektive v pondělí, kdy bude možné výši a počet škod upřesnit. Řada lidí má v současné době stále ještě plné ruce práce s odklízením následků a zatím se ani nedostala k posouzení a sepsání škod. Současně je potřeba připomenout, že je čas dovolených a některé škody budou pravděpodobně hlášeny i s více než týdenním zpožděním. Kromě telefonu je možné hlásit škody kdykoliv prostřednictvím online formuláře na internetových stránkách Generali.

Noční bouřky, přívalové deště, vichřice a místy i krupobití nejvíce postihly Vysočinu, západní, jižní a východní Čechy. Mezi prvními nahlášenými škodami dominují nejen zatopené sklepy, ale také automobily. Kanalizace v řadě měst a obcí nestíhala odvádět značné množství vody a ulice se tak doslova proměnily v krátkodobá řečiště. Kromě přívalových dešťů způsobily další škody především blesky a vichřice. Vítr místy překračoval rychlost 100 km/h. Odnesly to nejen poškozené střechy, ale také automobily zaparkované v blízkosti stromů.

DOPORUČENÍ

Jakmile to situace dovolí, je důležité vytvořit si seznam všech poškozených a zničených věcí s uvedením jejich popisu, stáří a pořizovací ceny. V případě možnosti je vhodné provést jejich fotodokumentaci. Hodnotu a vlastnictví zasažených věcí je potřeba doložit například záručními listy, účtenkami, či jiným pořizovacími doklady.

V případě, že to situace v místě škody umožňuje, ponechejte poškozené a zničené věci v místě škody k následné prohlídce mobilních techniků či likvidátorů. Pokud z hygienických, bezpečnostních nebo jiných vážných důvodů nelze zbytky poškozených či zničených věcí na místě uchovat, proveďte jejich likvidaci. V tomto případě je nutné prokázat existenci důvodů likvidace – fotodokumentace, nařízení hygienika apod.

Náklady, které jsou prokazatelně vynaložené na likvidaci škody, mohou být součástí výplaty pojistného plnění. Doporučujeme vést si jejich záznam. S likvidátorem pojistné události je možné dohodnout vyplacení přiměřené zálohy na pojistné plnění.