Nízkoenergetické bydlení ušetří více než 40 procent provozních nákladů

V průměru 21 125 korun ročně může ušetřit čtyřčlenná rodina, která vyřešila otázku bydlení nákupem nízkoenergetických rodinných domků. Značné úspory v nákladech mají i zájemci o ekologické byty. Popularitu tato forma alternativního bydlení získává především u mladších ročníků a seniorů.

PRAHA, 26. dubna 2005 – Za poslední rok výrazně stoupá popularita ekologického nízkonákladového bydlení. Pořizovací cena podobných domů či bytových jednotek totiž odpovídá běžné ceně domků s plynovým topením, nicméně na měsíčních provozních nákladech se dá jen v rodinném domku ušetřit až 1800 korun. Roční úspora nákladů pak dosahuje více než 21 tisíc korun. Ceny nízkoprovozních domů se v Praze přitom pohybují od 20 do 22 tisíc korun za metr čtvereční včetně hodnoty pozemku.

Největší zájem o nízkoprovozní projekty přichází především z řad mladších zájemců. Nejčastěji se jejich věkové rozmezí pohybuje v intervalu 25 až čtyřicet let. Druhá skupina typických poptávajících jsou naopak starší ročníky ve věku kolem šedesáti let. Jde samozřejmě o lidi dostatečně informované, kteří vědí, že návratnost vložených prostředků se dá snadno spočítat, zdůvodnila rostoucí zájem ředitelka realitní kanceláře Palladium Reality Iva Cikánková. Podobné projekty realizovala stavební společnost Konhefr na území Prahy například v Kyjích a připravuje se stejná výstavba v Horních Počernicích. Mimo Prahu je v tomto směru známý například připravovaný developerský projekt ve Starých Pavlovicích na Liberecku.

Nízké náklady spojené s provozem ekologického bydlení souvisejí podle odborníků s použitím kvalitního zateplovacího systému a aplikací technologie vytápění domu tepelným čerpadlem voda-země. S vestavěným elektrickým kotlem a bojlerem se tak docílí velmi nízkých provozních nákladů, které tak v případě čtyřčlenné rodiny v bytové jednotce činí přibližně 1150 korun měsíčně. K základnímu provedení domu bývá dále instalována větrací jednotka pro rekuperaci vzduchu celého objektu.

V dnešní době, kdy jsou ceny energií velmi vysoké, se lidé o tuto otázku začínají intenzivně zajímat. Moderní trendy vytápění objektů se přiklánějí spíše k využití tepelných zdrojů s vysokou účinností a k obnovitelným zdrojům energie – tedy k možnosti využití tepla z okolního prostředí, které je zdarma. Takové alternativní zdroje energie dokáže použít tepelné čerpadlo, které čerpá obnovitelnou energii obsaženou v zemi, vodě nebo vzduchu, vysvětlil Jan Konhefr, majitel společnosti Konhefr stavby a interiéry.

Podle realitních odborníků nehraje otázka ekologie dosud u českých poptávajících nijak významnou roli. Důvody ve zvýšené poptávce jsou prý ve valné většině případů ryze ekonomické. V zemích, kde je ekologie prioritou, už se o takovém vytápění ani nemluví jako o alternativním zdroji. Například ve Švédsku je více jak 90 procent nových rodinných domů vybaveno tepelným čerpadlem. V české společnosti není ekologie na prvním místě, důležité jsou finance. Výhodou při pořízení tepelného čerpadla není pouze úspora nákladů na vytápění nemovitosti, ale také úspora na ohřev teplé vody. Některá tepelná čerpadla umí v létě chladit, takže mohou nahradit klasickou drahou klimatizaci, shrnula Iva Cikánková, ředitelka realitní kanceláře Palladium Reality.

Pro účely vytápění rodinných domků a bytových jednotek se používají tepelná čerpadla, která odebírají teplo z venkovního prostředí – ze země – a přečerpávají ho na teploty použitelné pro vytápění objektů, tedy zhruba 55 stupňů celsia. K tomuto účelu se částečně používá elektrická energie. Zapojují se také fyzikální vlastnosti pracovní látky – chladiva, která se odpařují i při nízkých venkovních teplotách. Jde tedy o proces transformace tepla, při kterém je zapotřebí elektrická práce několikanásobně menší než je hodnota získané tepelné energie. Nevyužitým nezůstane ani teplo vzniklé prácí kompresoru tepelného čerpadla. To se započítá do celkem získané tepelné energie.