Netradiční pojištění

Pojistit zdraví je možné úrazovým pojištěním, životním pojištěním, pojištěním zdraví a jistě existuje i řada dalších pojistek. Jedno pojištění je ovšem netypické. A to pojištění zdraví dítěte uchováním kmenových buněk získaných při porodu z pupečníkové krve.

Není to dlouhá doba, kdy lékaři přišli na to, že pupečníková krev obsahuje nezanedbatelné množství kmenových buněk. Ale co to jsou kmenové buňky? Všeho schopné nebo chcete-li univerzální buňky zabezpečující fungování našeho zázračně složitého organizmu s uspořádanou dělbou práce. V průběhu embryonálního vývoje , symbolické „proměny na člověka“ se z kmenových buněk vyvinou odpovídající speciální buňky mozku, svalů, kostí, následně různé tkáně a orgány, v podstatě celý člověk, tak jak se narodí. Určité množství zůstává po porodu v pupečníku a je možné je ihned po porodu odebrat a uchovat pro další použití.

Proč to všechno? Kmenové buňky získané z pupečníkové krve lékaři již desítky let využívají k léčení nemocí kostní dřeně. Také již bylo prokázáno, že kmenové buňky ve slinivce břišní jsou schopny se proměnit na ostrovy buněk produkujících inzulín, proto se při transplantaci do organismu mladých cukrovkářů dá vyloučit denní podávání inzulínu formou injekce. Podle německých badatelů se tato metoda během 2–3 let stane klinicky využitelnou. Vědci připravují využití kmenových buněk k terapeutickým účelům pro léčení nemocí, které nejčastěji končí smrtí, např. nemocí srdce a cévních nemocí. Již se objevily zprávy o tom, že se kmenovými buňkami podařilo nahradit odumřelé buňky srdečního svalu po infarktu nebo odumřelé buňky po mozkových příhodách. Odborníci předpokládají, že za 5–10 let se budou kmenové buňky účinně a v širokém okruhu využívat k léčbě takových nemocí, které se v současnosti nedají léčit nebo jsou léčeny jen v omezené míře, jako např.Alzheimerova a Parkinsonova nemoc, roztroušená skleróza.

Sem také můžeme zařadit novorozence s těžkými úrazy páteře. Na toto má smutnou vzpomínku maďarský genetik , dr. Endre Czeizel: „V listopadu roku 2002 mne pozvali do Atlanty v USA, na oslavy 10. výročí zavedení vitamínu ochraňujícího embryo. Při slavnostní večeři jsem seděl u stolu s Christopherem Reevem, jehož svět zná jako „Supermana“. Jeho krásná manželka ho přivezla ke stolu na vozíku, protože při dřívější nehodě při jízdě na koni utrpěl úraz páteře a celé tělo měl ochrnuté. Říkal, že dává obrovské peníze na výzkum kmenových buněk, protože od toho očekával vyléčení. Bohužel jemu to ještě nebylo umožněno, ale doufal, že mnohým lidem s podobným osudem pomůže.“

Využití kmenových buněk pocházející z pupečníkové krve je proto tak účinné, protože se jedná o mladé a geneticky kvalitní buňky. V době odběru jim je pouhých 9 měsíců a nejsou ovlivněné životním stylem jejich nositele, tak jako kmenové buňky získávané z kostní dřeně. Kmenové buňky je možné kromě uschování pro vlastní účely darovat do veřejné banky kmenových buněk. V případě potřeby, kdy se hledá dárce se shodnými charakteristikami pak mohou vaše buňky pomoci někomu třeba na druhém konci světa.

Není však jedno, použijí-li se vlastní, příbuzné nebo „cizí“ kmenové buňky. Uchování kmenových buněk novorozenců pro vlastní potřebu je určitou pojistkou. Jste si jisti, že buňky shodných charakteristik jsou a mohou být využity, odpadá tedy zdlouhavá fáze hledání vhodného dárce. V případě nemocí, kdy se čas počítá na dny a hodiny, je to podstatný fakt. Také se s organismem mnohem lépe snáší, protože organizmus dostává zpátky „svoje“ buňky. Na základě stále se rozšiřujících lékařských zkušeností se kmenové buňky z pupečníkové krve v mnoha případech dají využít i pro léčení rodičů, sourozenců a dalších příbuzných.

V současné době je největším problémem uchování kmenových buněk cena. Lze očekávat, že jednou finanční krytí této záležitosti budou zajišťovat zdravotní pojišťovny, vždyť z dlouhodobého hlediska se jistě jedná o investici, která se vyplatí. Dnes se ještě náklady musí hradit z vlastní kapsy. Tady je třeba poukázat i na změny pohledů.

„V očích mnoha je ten člověk, který si koupí za několik miliónů luxusní automobil ohromný kluk. Ten, který na ochranu zdraví svého dítěte z dlouhodobého pohledu vynaloží 39.375,– Kč, je považován za naivního. Měli bychom se zamyslet nad tím, co má ve skutečnosti větší hodnotu. V průběhu našeho života se snažíme uchovat zdraví své i svých dětí. Přesto, dříve nebo později náš život znepříjemňují nemoci. Šance na jejich ošetření nebo vyléčení se neustále zvyšuje, ale do budoucna se využití kmenových buněk pro takovéto účely jeví nejvhodnějším. V každém případě můžeme uchování kmenových buněk považovat za pojištění zdraví a života,“ dodává Monika Veberová, ředitelka Archivu buněk, který v České republice zastupuje mezinárodní banku kmenových buněk, největší banku svého druhu v Evropě, společnost Life-Sciences AG (více informací naleznete na www.archivbunek.cz).