NESsT a Citibank podpořily soběstačnost neziskového sektoru

Společnosti NESsT a Citibank Europe plc, organizační složka dne 30. června oznámily vítěze soutěže NESsT-Citi za podnikání se společensky prospěšným aspektem pro rok 2008 v České republice.

Tato iniciativa podporuje podnikatelské projekty společensky prospěšných organizací v České republice, na Slovensku a v Maďarsku s cílem zvýšit soběstačnost těchto organizací v oblasti financování. Díky iniciativě pod záštitou Citi Foundation (Nadace Citi), pořádané v České republice prvním rokem, tak zmíněné organizace mohou lépe prosazovat společenské změny ve střední Evropě a efektivněji využívat příležitostí pro prosazení svých cílů.

V rámci této soutěže získalo 11 finalistů z České republiky od společnosti NESsT školení pro své zaměstnance a podporu pro své podnikatelské záměry. Tým NESsTu byl doplněn dobrovolníky z řad zaměstnanců Citibank a dalšími poradci. Cílem bylo připravit kvalitní podnikatelské projekty neziskových organizací a pomoci těmto organizacím, aby je mohli úspěšně realizovat.

NESsT a Citi tak poskytly poradenství neziskovým organizacím a vyškolily jejich zaměstnance v tom, jak zajistit ziskovost jejich aktivit a vybudovat podnikání se společensky prospěšným cílem. Tento přístup v naší zemi chybí; neziskové organizace se spoléhají na stále se snižující příspěvky od státu nebo na prostředky z charitativních programů firem.

Kenneth E. Quinn, generální ředitel Citibank Europe plc, organizační složka, tuto aktivitu komentoval slovy: „Podpora neziskových organizací je pro nás v Citibank velmi důležitá. Tento program je mimořádný tím, že naše finanční a lidské zdroje neslouží k podpoře provozu neziskových organizací a k financování jejich cílů, ale pomáhají jim nastartovat jejich samotnou činnost. Pomáháme jim tak vytvořit pevný základ pro jejich dlouhodobý rozvoj a finanční soběstačnost. Z reakcí neziskových organizací, které se tohoto programu účastní, víme, jak oceňují profesionální poradenství a podporu, které získaly od dobrovolníků z řad zaměstnanců Citi, na něž jsme velmi hrdí.“

První místo a podporu ve výši 10 000 USD za nejlepší podnikatelský projekt se společensky prospěšným aspektem bylo získala organizace World Carfree Network Europe. Společnost World Carfree Network Europe využije uvedený příspěvek a poradenskou podporu od společností NESsT a Citibank k profesionalizaci čtvrtletně vydávané publikace „Carbusters“, jejímž prostřednictvím propaguje pro společnost důležitá témata jako jsou mobilita či ekologičtější alternativy směřující k omezení neefektivní automobilové dopravy.

„Partnerství se společností celosvětově poskytující špičkové finanční služby, jako je Citi, pomohlo získat větší podporu podnikání se společensky prospěšným aspektem v České republice. Finanční podpora od Citi Foundation a také vstřícnost a úsilí dobrovolných poradců z řad zaměstnanců české pobočky Citibank nám umožnily podpořit neziskové organizace, jež tak získají výrazně lepší startovní pozici pro naplňování svých společensky prospěšných záměrů,“ řekla Eva Varga, ředitelka pro rozvoj společnosti NESsT.