Neseriozní makléři přicházejí s novými fígly

„Zn.: RK nevolat “ se v posledních osmi měsících rozmohla v tištěných inzerátech poptávajících a nabízejících nemovitosti. Podle zkušeností realitních odborníků totiž začali drobní podvodníci přesvědčovat jednotlivé zájemce o poskytnutí svých služeb bez smlouvy, ale i bez servisu. Žádosti o právní služby, které urovnají následné nemalé problémy, se jen v realitní kanceláři Palladium Reality za posledních pět měsíců zvýšily o 30 procent.

PRAHA, 24. května 2005 – Vyšší obezřetnost před neprofesionálními makléři přiměla drobné podvodníky rozšířit škálu svých nekalých aktivit. Nabízejí jednotlivcům své služby bez jakékoli smlouvy a jen za drobné provize, ale také bez jakéhokoli servisu a odpovědnosti za nabízené služby. Riziko a negativní důsledky takového obchodu nese pak jak prodávající, tak nakupující. Přímo přitom prodávající před službami realitních kanceláří varují s odkazem na vysokou cenu.

Ze zkušeností z poslední doby víme, že většina tištěných inzerátů s poznámkou ‚nevolat z RK‘ je právě od zájemců, kteří jsou obsluhováni neprofesionálním zprostředkovatelem. Lidé totiž vidí, že zaplatí méně a že po nich nikdo nechce podepsat žádnou smlouvu – smlouva je ale ochrana pro všechny zúčastněné. Po nevydařené transakci se na nás podvedení klienti obracejí s žádostí o pomoc. Za posledních pět měsíců se dotazy na náš právní servis zvýšily o 30 procent, popsala nové riziko ředitelka realitní kanceláře Palladium Reality Iva Cikánková.

Podle zkušenosti realitních makléřů jde většinou o nezkušené a v legislativě se neorientující amatéry. Seriozní a profesionální realitní kancelář prodávajícím totiž garantuje cenu, zakotví i dobu na vystěhování bytu a zajištění náhradního bydlení nebo způsob předání peněz. Stejně tak omezí rizika i na straně kupujících: Jsou zajištěny podmínky koupě – ať už jde o cenu nebo vystěhování prodávajícího. Garance se vztahuje také na finanční postihy pro prodávajícího při porušení smlouvy.

Podobné neprofesionály registruje i Asociace realitních kanceláří. Bohužel nás na takové praktiky často upozorňují naši členové z různých regionů, tedy nejen z Prahy. Bohužel se ale nedá nic dělat, protože legislativa, která by upravovala realitní podnikání není a jak se zdá hned tak nebude. Marně voláme po licencích a pravidlech, mezi poslanci není zájem. A tak, zatím co obchodníci s cennými papíry podléhají tvrdé licenční povinnosti, realitní makléři nikoli i když odpovědnost vůči klientovi je stejná, uvedl viceprezident Asociace realitních kanceláří a majitel karlovarské realitní kanceláře Recom Ivan Žikeš.

Podle realitních odborníků existuje obdobný problém i u některých realitních kanceláří. Část tuzemských kanceláří totiž nemá školící systém, netrénují a nevzdělávají pracovníky a vypouštějí je do terénu nevybavené základními znalostmi a dovednostmi. Pokud nedojde k nastavení legislativních pravidel pro provozování živnosti realitního makléře – například změnou na živnost koncesovanou, po čemž volají všichni odbornici na realitním trhu – a pokud nebude povinné řádné vzdělávání, nikdy se trh od neprofesionálů nevyčistí, upozornila Iva Cikánková.

Profesionálové varují i před kancelářemi, které do své nabídky kradou nemovitosti z internetu. Taková kancelář totiž o nemovitosti, kterou přes kradenou fotografii nabízí, nemá prakticky žádné informace. Často pak takovou nemovitost inzerují i bez souhlasu majitele, či se dokonce před ním odvolávají na souhlas příslušné a oprávněné kanceláře. Opět zde podle odborníků vyvstávají všechna rizika obchodu bez smlouvy.

Pro nabízejícího i kupujícího je podobně prodávaná nemovitost rizikem, protože tato neseriozní kancelář nemá ověřené a kompletní informace, nedrží se dohodnuté ceny, prodávajícímu začne tvrdit, že za požadovanou hodnotu nemovitost prodat nejde a nižší cenu pro majitele ještě sníží o svou provizi. Nicméně existuje jednoduché varování před podobnými podvodníky: Většina kanceláří na své fotky umísťuje vodotiskové logo, které když chce neseriozní obchodník odstranit, naruší kvalitu snímku. Nekvalitní snímky bývají ve valné většině kradené, shrnula Iva Cikánková, ředitelka realitní kanceláře Palladium Reality.

Jan Hlaváč
mediální konzultant Palladium Reality