Některé výhody je třeba vyčerpat do konce roku

Všeobecná zdravotní pojišťovna bude poskytovat svým klientům i v dalších letech co nejvíc výhod a benefitů, ale některé z nich musí zájemci vyčerpat vždy v daném roce. Některé současné výhody tak mají čerpání omezeno do 31. prosince 2007.

Ženy, které jsme letos obeslali s pozvánkou na mamografické vyšetření, by si měly objednat termín ještě do konce roku. Bezplatné vyšetření bude ženám ve věku 70–75 let, které obdržely dopis, provedeno ještě v lednu a v únoru příštího roku. Mladší ženy mezi 45 a 69 lety „jen“ už po Silvestru nejspíš nedostanou kosmetický dárek od spolupracující firmy Avon, ale bezplatné screeningové mamografické vyšetření se na ně podle vyhlášky samozřejmě nadále vztahuje, a to jednou za dva roky.

Do konce roku musí zájemci požádat například o příspěvek na tuzemské ozdravné pobyty pro děti od 3 do 14 let. Ten činí tisíc korun. Poskytujeme ho na školy v přírodě pro mateřské školy a pro první a druhý stupeň základních škol, na tuzemské ozdravné individuální pobyty s doprovodem rodinného příslušníka a pobyty, které organizují odborná nebo profesní sdružení. Podmínky jsou jistě splnitelné: pobyt musí být alespoň pětidenní, konal se od 1. 7. do 31. 12. 2007, rodiče i dítě jsou alespoň tři roky pojištěnci VZP a dítě neabsolvovalo jiný ozdravný pobyt, na který VZP také přispívá.

Vždy na běžný rok počítáme i s dalšími finančními příspěvky. Naši věrní klienti, to znamená pojištění u VZP víc než tři roky, mohou dostat za stanovených podmínek až 300 Kč na očkování proti hepatitidě, proti chřipce, na preventivní očkování nebo přeočkování proti klíšťové encefalitidě pro seniory, na hexavakcínu pro děti, které jí byly očkovány před zavedením hexavakcíny do očkovacího kalendáře, nebo na očkování proti meningokokovým nákazám pro pojištěnce ve věku 15–19 let.

I letos přispívá Všeobecná zdravotní pojišťovna dětem od 10 do 19 let na fixní rovnátka až 1 000 Kč na jednu čelist, dětem do 15, resp. 19 let dává příspěvek 400 Kč na očkování, resp. přeočkování proti klíšťové encefalitidě a novinkou od 1. července jsou příspěvky 500 Kč na očkování proti pneumokokovým nákazám pro děti od 1 do 5 let a 1 000 Kč na očkování proti karcinomu děložního hrdla pro dívky ve věku 13–17 let.

A pro těhotné ženy a maminky s dětmi do tří let věku jsou určeny finanční příspěvky na vybrané předporodní a poporodní aktivity – na kurzy cvičení a plavání v období těhotenství, pořádané akreditovanými porodními asistentkami, na úhradu přítomnosti rodinného příslušníka u porodu nebo na kurzy cvičení a plavání s dětmi do 3 let věku. Příspěvek až 500 Kč je ale přiznáván na aktivity absolvované v roce 2007 (rozhodující je datum uvedené na dokladu o zaplacení).

Do konce roku je také třeba vyčerpat benefit v rámci Klubu pevného zdraví, který představuje 300 Kč a pro bezpříspěvkové dárce krve nebo kostní dřeně dokonce 500 Kč. Přispíváme tím členům klubu např. na permanentky na cvičení, plavání, posilování, masáže a solné jeskyně, na kurzy snižování nadváhy atd.

Dárci krve a kostní dřeně mají navíc v běžném roce vždy nárok na bezplatné pojištění léčebných výloh pro cesty do zahraničí v délce až 35 dní nebo na zvýhodněnou sazbu ročního pojištění léčebných výloh do zahraničí na opakované výjezdy.