DTZ očekává nejvyšší nárůst cen bytů v Ústí nad Labem, Českých Budějovicích a v Plzni

Ceny bytů porostou v krátkodobém horizontu nejvíce v Ústí nad Labem (60 %), Českých Budějovicích (50 %) a v Plzni (20 %). Předpokládá to nový model pro odhadování cen bytů, vytvořený oddělením Consulting & Research pražské pobočky poradenské společnosti DTZ. Model odhalil, že změnu cen bytů lze vysvětlit především změnou HDP na hlavu a mírou nezaměstnanosti. Z metodiky vyplývá, že prodejní ceny v Brně a Olomouci jsou relativně nadhodnocené.

Zásadní rozdíl je, že výše prodejní ceny se zdá být více napojená na HDP nežli na výši mzdy. Regionální rozdílnost je tak výraznější. Případ Prahy a Ústí nad Labem je ilustrativní: zatímco v Ústí může být pozorovaný průměrný byt (68 m², 40 % opotřebení) zakoupen za 621 000 CZK, cena za stejnou nemovitost v Praze se může vyšplhat až na 3 269 000 CZK. Rozdíl v ceně je více než pětinásobný.

Martijn Kanters, vedoucí Consulting & Research, říká: “Náš model poskytuje nový, zajímavý vhled do regionálních rozdílů v cenách bytů. Obecně se Praha nezdá být předražená a i v dalších letech lze očekávat pokračující nárůst cen o 10 – 15 %. V některých oblastech, především Ústí a Českých Budějovicích, se očekává rychlejší růst cen, zatímco v Brně nastane zřejmě stagnace.”

Souběžně s cenovým modelem byl vyvinut i model analyzující výši nájmů, který vysvětluje regionální rozdíly v této komoditě. “Zjistili jsme, že nájemné koreluje s úrovní příjmů spíše než s hrubým domácím produktem,“ komentuje Kanters. I v tomto případě se zdá být Ústí nad Labem výrazně podhodnoceno.

Metodika DTZ nabízí relevantní srovnání napříč Českou republikou. Výpočtový model zohledňuje také výšku nezaměstnanosti, průměrnou výši hypoteční splátky a samozřejmě kupní sílu v daném regionu. Přirozeně, v místech, kde jsou průměrné mzdy nižší, se očekává, že nájemní trh bude pod průměrem. Metodika určuje jak cenově nadhodnocené, tak i podhodnocené regiony. Do první skupiny lze zařadit Brno, Ostravu a Zlín s vyššími nájmy. Na druhé straně se nájmy zdají být podceněné v Liberci a Ústí nad Labem. „Dle této metodiky jsme došli k závěru, že i Praha poskytuje určitý prostor pro další nárůst nájmů,“ říká Martijn Kanters.

V závěru studie odhaluje, proč investice (koupě pro pronájem) do rezidenčního sektoru ve většině regionů České republiky, mimo Ústí nad Labem a Ostravu, nedávají při stávající výši měsíčních hypotečních splátek a nájemného ekonomický smysl. Především v Ústí nad Labem se tak očekávané výnosy z pronájmu bytu mohou pohybovat díky nízkým prodejním cenám nemovitostí ve výši téměř 7 %.

V Ostravě, která zažívá developerský boom spojený s růstem cen bytů, to může být přes 6 %. „Na druhou stranu v Praze je velmi těžké v tomto realitním sektoru vytvořit dostatečně vysoký zisk. Tato skutečnost způsobuje, že developeři projekty spíše prodávají a jen velmi malou část si ponechávají na pronájem,“ konstatuje Martijn Kanters, který zároveň upozorňuje, že yieldy v Ostravě nebo Ústí zvyšuje i míra rizika takové investice – zejména s ohledem na to, že investor nesežene nějaký čas bonitního nájemníka.

“Očekáváme pokračující příznivé podmínky pro rezidenční výstavbu vysoké kvality určenou k prodeji. Pokud spojím tyto výsledky se současnými praktickými zkušenostmi, mám dost důvodů být optimistický ohledně dalšího rozvoje. Většina nových produktů v regionálních městech je přinejlepším průměrné kvality a máme jasné náznaky latentní poptávky po bydlení vyššího standardu,“ zakončuje Martijn Kanters.

Společnost DTZ má vedoucí postavení ve světě jako poradenská firma v oblasti realit. Je to jedna z největších společností tohoto druhu. 12.500 zaměstnanců pracuje pro značku DTZ ve 150 městech 45 zemí světa. V Evropě, na středním východě, v Africe, Asii a Americe poskytuje firma komplexní služby a poradenství podložené výzkumem a rozsáhlými znalostmi místních trhů. Firma DTZ Holdings je veřejně obchodovatelná společnost kótovaná od roku 1987 na Londýnské burze cenných papírů. V roce 1992 založila společnost DTZ pobočku v České republice, kde pracuje tým 90 odborníků poskytujících širokou škálu služeb v oblasti realit, včetně poradenství při nákupu, prodeji a pronájmu nemovitostí, jakož i zastupování nájemců. Společnost DTZ Praha odolává silné konkurenci na realitním trhu – často díky skvělým znalostem místních podmínek a podpoře ze strany celosvětové sítě.