Nejvíce za metr čtvereční v novostavbě zaplatí kupující v Praze

PRAHA, 1. března 2005 – Nejdražší nové byty se dají podle internetového tržiště nemovitostí InOcean pořídit zaručeně v Praze. Ruku v ruce s metropolí jdou ovšem i vybrané lokality v horských letoviscích. Jako jedny z mála českých regionů v případě nového bydlení zaznamenávají i mírný nárůst cen. Například v Harrachově se loni metr čtvereční prodával za 42 tisíc korun a letos je cena až o pět procent vyšší.

Cenové rozdíly jsou v rámci České republiky opravdu enormní. Samozřejmě je to způsobené rozdíly v poptávce – Praha v tomto směru bude držet vždycky prim. Není to dáno ale jen velkým městem. Například v Českých Budějovicích se za metr čtvereční nového bytu zaplatí včetně DPH jen 21 až 24 tisíc korun. Oproti loňsku tam ani nedošlo k výrazným cenovým rozdílům. Je to zdůvodněné především vysokou konkurencí a nízkou kupní silou obyvatel, vysvětlil extrémy Petr Wimmer, generální ředitel internetového tržiště nemovitostí InOcean.

Velká města jako například Brno jsou oproti Praze až o 16 tisíc levnější – metr čtvereční je za zhruba 28 tisíc korun. V Hradci Králové se metr čtvereční nového bytu dá pořídit i za 22 tisíc korun. V menších Poděbradech je cena na úrovni 27 tisíc korun. Cenové rozdíly jsou ovšem i v hlavním městě. V žádané čtvrti Pobaba se podle developerů cena za metr čtvereční včetně DPH pohybuje okolo 44,5 tisíce korun a meziročně zde nedošlo k žádným cenovým výkyvům. Naopak u loftových bytů se cena pohybuje okolo 36 tisíc korun, přičemž loni byla až o čtyři tisíce nižší.

Na Praze 8, kde se staví loftové byty, šly ceny vzhůru a dá se reálně očekávat další vzestup. Srovnatelné s Prahou jsou jen lokality v horských letoviscích. Například v Horních Mísečkách se dnes cena rekreačních apartmánů pohybuje místy až k 55 tisícům za metr čtvereční – to je oproti loňsku nárůst až o 10 tisíc korun. Samozřejmě ale nejde o standardní byty, upozornil Petr Wimmer.

Šéf B2B tržiště nemovitostí navíc potvrzuje i poslední trendy ve stoupající obtížnosti prodeje nových rezidenčních bytů – tím se vysvětluje jak cenová stagnace, tak i častý pokles. Často není pro developery či realitní kanceláře prodej nových objektů jednoduchý. Cena bývá nastavena příliš vysoko a o lokalitu buď není takový zájem, nebo je v daném místě odpovídající množství bytů ve starší zástavbě. V případě velmi atraktivní lokality není naopak problém ji prodat i za jakkoli vysokou cenu – a to i například za 65 tisíc korun za metr čtvereční, shrnul generální ředitel internetového tržiště nemovitostí InOcean Petr Wimmer.

Internetové tržiště nemovitostí InOcean zaznamenalo za čtvrt roku své existence rychlý rozvoj. K dnešnímu dni registruje více než padesát uživatelů ze všech regionů České republiky. Pro své zákazníky B2B tržiště nabízí nyní služby zdarma. V rámci InOcean je navíc k dispozici i systémové řešení, které umožňuje export dat z nejčastěji používaných realitních softwarů. Podle plánu se tržiště rozšířilo i o klienty z řad developerů. Tržiště nemovitostí InOcean dále připravuje jazykové mutace v angličtině, ruštině a němčině.

Jan Hlaváč
mediální konzultant InOcean