Nejvíce si na stáří spoří na jižní Moravě, nejméně pak na severu či západě Čech

Praha, 11. listopadu 2004 – Obliba penzijního připojištění stejně jako výše průměrné úložky se liší region od regionu. Zatímco z regionů jižní a střední Moravy pochází více než 35 % z celkového počtu klientů Penzijního fondu České pojišťovny (PFČP), z Prahy je to jen 8 %. Vůbec nejméně zastoupeni jsou však mezi střadateli lidé ze severu či západu Čech, kde je tento podíl pouze 3 %. Pokud jde o výši průměrné úložky, vede Praha s 662 korunami na osobu. Vyplývá to z aktuálního průzkumu PFČP, který je s více než 740 tisíci klienty největším penzijním fondem v České republice.

Počet zájemců o penzijní připojištění rychle roste napříč všemi regiony včetně Prahy. Rozdíl mezi Prahou a zbytkem republiky je pravděpodobně dán odlišnou životní úrovní i životním stylem v metropoli, říká Tomáš Matoušek, výkonný ředitel PFČP.

Celkem 356 tisíc klientů PFČP pochází s Moravy, což je 47 % procent všech klientů fondu. Pražských klientů má PFČP celkem 62 tisíc. V Praze jsou lidé více orientovaní na spotřebu a na důchod tolik nemyslí. Vzhledem k vyšším příjmům si však mohou dovolit ukládat větší částky. Na severu a západě Čech je situace ovlivněna nezaměstnaností a tudíž i omezenějšími možnostmi spoření, vysvětluje Tomáš Matoušek.

Podobně kopíruje demografické ukazatele i výše průměrné ukládané částky v penzijním fondu. V důsledku vyšších příjmů si Pražané spoří měsíčně v PFČP průměrně 662 korun včetně příspěvku zaměstnavatele. Na opačném konci žebříčku je potom s třemi sty osmdesáti korunami Karlovarský kraj.

Nejvíce si odkládají stranou klienti ve věku 55 až 60 let, kteří si uvědomují, že stáří klepe na dveře, říká Pavel Němec, obchodní ředitel PFČP a doplňuje: Průměrný příspěvek se s rostoucím věkem až do 60 let zvyšuje, ve 20ti začíná na 200 korunách a postupně šplhá až k 530 korunám v 60 letech.