„Nejste sami“

HVB Bank Czech Republic je partnerem projektu „Nejste sami“, kterého se účastní přes 60 českých umělců a jehož cílem je získat další prostředky na financování lokalit postižených vlnou tsunami v jihovýchodní Asii. „Možnost stát se sponzorem akce, která podporuje umění a současně přispívá na pomoc obnovení života po tsunami si nemůže HVB Bank vzhledem ke svým prioritám nechat ujít,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel HVB Bank Czech Republic a.s. David Grund.

Jsme úspěšnou bankou a proto chceme naše prostředky efektivně investovat. Jsem toho názoru, že podpora umění, které nejenom obohatí kulturu národa, ale současně získá další prostředky pro pomoc lidem po živelné katastrofě, je tou nejlepší investicí, dodává David Grund.

Šedesát šest keramických hlav bylo vytvořeno podle kopie 5000 let staré plastiky z předhelénského období, tzv. Kyklády, která byla nalezena na jednom z řeckých ostrovů. Hlavy byly rozdány českým výtvarníkům z celé republiky, aby je pomalovali dle vlastní fantazie. Mezi nejznámější výtvarníky, kteří se podíleli na této pozoruhodné přehlídce nápadů, patří Jiří Anderle, Adolf Born, Emma Srncová, Jiří Sopko, Vlastimil Zábranský nebo Olbram Zoubek.

Hotové hlavy jsou od 6. do 26. dubna soustředěny v Pelléově vile v Praze 6. Jejich aukce se bude konat 27. dubna v 18 hodin v Písecké bráně v Praze 6. Výtěžek aukce bude věnován na podporu oblastí jihovýchodní Asie. Vyvolávací ceny hlav se pohybují od 3 do 30ti tisíc korun

.

Autorem loga akce i jejího názvu „Nejste sami“ je Jiří Anderle. Všichni výtvarníci účastnící se této akce prokázali velkou tvůrčí fantazii, protože každá hlava je jiná a unikátní. Je možno vidět hlavu ztvárněnou do podoby Eurošaška, Oficíra z dob Rakousko-Uherska, Šípkovou Růženku, Baču, Babičku s brejličkami, Hlavu v oblacích, Hlavu plnou koček a desítky dalších.

Informace o akci a obrazovou dokumentaci lze získat na webových stránkách Galerie Ikaros http://www.galerie-ikaros.cz/

HVB Bank otevřela začátkem roku účet pro sbírku SOS Srí Lanka s číslem 777 555 777/2700. Na tento účet mohou lidé posílat finanční příspěvky pro oblasti nejhůře postižené ničivou vlnou tsunami. Při zasílání finančních obnosů není třeba udávat žádný variabilní symbol. HVB Bank zároveň přispěla na sbírku Společnosti Člověk v tísni částkou 1 milion korun.