Nejrizikovějším odvětvím ekonomiky je letos doprava, z menších oborů pak kožedělný průmysl

Největší pravděpodobnost, že na ně bude prohlášeno konkurzní řízení, mají letos v domácí ekonomice podniky z odvětví dopravy, skladování a spojů, které v porovnání s loňskem předstihlo zpracovatelský průmysl jako celek. V rámci zpracovatelského průmyslu však existují ještě mnohem rizikovější obory než doprava, a to především kožedělný průmysl. Vyplývá to z nové analýzy společnosti Coface Czech, která porovnala počty prohlášených konkurzů v roce 2005 a v prvních třech čtvrtletích roku 2006 s počty registrovaných subjektů v jednotlivých sektorech ekonomiky.

„Mírou pravděpodobnosti konkurzu letos doprava předstihla zpracovatelský průmysl, který byl nejrizikovějším odvětvím loni. K nejbezpečnějším odvětvím naopak patří veřejné a sociální služby a také finanční služby,“ uvedl ředitel Coface Czech Radek Laštovička. „I když riziko konkurzu v dopravě je letos sedmnáctkrát vyšší než ve veřejných službách a o dvě třetiny vyšší než v celé ekonomice, přesto je stále velmi nízké: hrozba konkurzu se v tomto odvětví týká jen necelé desetiny procenta (0,09 %) registrovaných subjektů,“ dodal Laštovička.

Jen nepatrně nižší míra rizika prohlášení konkurzu (0,08 %) je v průměru ve zpracovatelském průmyslu, který však zahrnuje i výrazně rizikovější obory. K nim patří především kožedělný průmysl (0,47 %) a výroba dopravních prostředků (0,37 %). Naproti tomu nejmenší pravděpodobnost konkurzu v rámci zpracovatelského průmyslu je v elektrotechnickém průmyslu (0,03 %). Za leden až září 2006 bylo v České republice prohlášeno 904 konkurzních řízení. I když se ve 3. čtvrtletí nárůst počtu konkurzů v porovnání s předchozími měsíci roku zpomalil, stále podle odhadu Coface Czech existuje možnost, že poprvé od roku 2001 se změní trend a počet konkurzů se meziročně zvýší. Za rok 2005 eviduje Coface Czech 1205 prohlášených konkurzů.

Více než třetina prohlášených konkurzů se letos za leden až září týkala firem zabývajících se obchodem a opravami. Ty však mají zároveň zdaleka největší podíl na celkovém počtu registrovaných ekonomických subjektů v ČR, jichž podle nejnovějších údajů ČSÚ bylo k 30. září 2006 celkem 2 415 658. Při zohlednění váhy sektoru obchodu v ekonomice však je jeho rizikovost jen nepatrně vyšší než ekonomiky jako celku.

V porovnání s jinými státy střední a východní Evropy patří Česká republika k zemím s celkově nižší průměrnou mírou insolvence podniků. Z údajů Coface Central Europe vyplývá, že největší míru insolvence – na roční bázi téměř 2 % – má v tomto regionu Maďarsko, následované těsně Rumunskem. Znamená to, že konkurzní řízení v těchto zemích hrozí během roku zhruba každému 50. podnikatelsky činnému subjektu. Pro Českou republiku uvádí Coface Central Europe hodnotu jen zhruba 0,3 %. Tato analýza však nevychází z celkového počtu registrovaných subjektů, ale z expertního odhadu počtu činných subjektů, který v případě České republiky činí 700 000, a do počtu insolvencí jsou přitom zahrnuty i soudní vyrovnání a konkurzy zrušené pro nedostatek majetku.