Nejodvážnějšími investory jsou Pražané, na severu Čech se investovat teprve učí

Přes půl miliardy korun již lidé vložili do programů otevřených podílových fondů, prostřednictvím kterých umožňuje Poštovní spořitelna drobným klientům jednoduše investovat na kapitálových trzích. I po šesti měsících od spuštění si tak Poštovní investiční program (PIP) udržuje vysoký zájem veřejnosti.

Možnosti investovat na některé z více než 400 pošt v celé republice již využilo téměř 13 tisíc klientů Poštovní spořitelny. Tím, že nabízíme Poštovní investiční program přímo na poštách, jsme možnost investovat přiblížili prakticky každému zájemci ze všech koutů země, vysvětluje nebývalý význam projektu Daniela Krůtová, mluvčí Poštovní spořitelny.

Největší zájem o PIP měli klienti z Brna a okolí, každý z nich přitom v průměru vložil 43 tisíc korun. Největší sumy však investovali Pražané, a to průměrně přes rekordních 58 tisíc korun. Obyvatelé hlavního města tak svěřili fondům celkem přes 136 miliónů korun. Naopak nejmenší zájem projevili investoři z okolí Plzně, kteří na pobočky přinesli necelých 29 miliónů korun. Nejopatrněji přistoupili k otázce investování Severočeši. Do programů Poštovní spořitelny byli v průměru ochotni svěřit okolo 28 tisíc korun.

Klienti oceňují na PIP jak vyšší zhodnocení oproti termínovaným depozitům, tak rychlou možnost zpětného odkupu investice, kterou lze na poštách uskutečnit už během několika dnů. S pozitivním ohlasem se setkala i práce poradců na přepážkách, kteří každému klientovi pomáhají vybrat optimální program. V rámci PIPu lze investovat do jednoho zajištěného a čtyř profilových programů – konzervativního, vyváženého, růstového a dynamického. Každý z těchto programů vyhovuje konkrétnímu typu klienta.

Jednoznačně největší oblibě se podle dosavadních výsledků těší konzervativní program, pro který se rozhodlo téměř deset tisíc klientů, tedy 55 procent z celkového počtu. Čtvrtina investorů se pak rozhodla své úspory svěřit do vyváženého programu, pod hranicí deseti procent se aktuálně pohybují růstový, dynamický i nejmladší zajištěný program. Ten však při své premiéře zaujal poměrně značný počet opatrnějších investorů. Na začátek srpna připravujeme další investiční příležitosti v rámci tohoto zajištěného programu. Předpokládáme, že vzhledem k současné vysoké poptávce po zajištěných programech na českém trhu, bude čím dál více klientů Poštovní spořitelny investovat své peníze právě do PIP Zajištěného, dodává Krůtová.

Ing. Daniela Krůtová
komunikace Skupiny ČSOB