Pozor na nebezpečné teploměry k měření teploty vody

Bylo zjištěno, že posuzované teploměry mají rozdílné umístění (vlepení) skleněných trubic s kapalinou červené barvy vůči číselné stupnici. Jeden z teploměrů vykazoval zcela nepřesnou teplotu 0°C, což nemohlo způsobit ani nepřesné a neověřené vlepení trubice vůči stupnici. U posuzovaných teploměrů byl zjištěn rozdíl v aktuálních měřených teplotách až 30°C.

Teploměry jsou svým vzhledem určeny především pro používání při koupání kojenců a malých dětí. Zjištěné nedostatky jsou takového rázu, že nebezpečí spojené s běžným používáním výrobku nemusí být spotřebitelem předem očekáváno. Z výše popsaných důvodů hrozí nebezpečí nesprávného určení teploty vody pro koupel, což ve svých důsledcích může vést až k opaření dítěte, řekla RNDr. Jana Příhodová, ústřední ředitelka ČOI.

Značení výrobku:

Výrobek je na svém obalu opatřen formou samolepícího papírového štítku následujícími informacemi: -č.k. 8958141211187-IMPOTADO: PORTAVIONES-EXPOR, S.A. C/GUIFER, 679 BADALONA 08198 BCN NIF: 63015200 FABRICADO EN CHINA

Výrobce (dovozce): nezjištěn (v šetření)

Dodavatel: nezjištěn (v šetření)

Posouzení:

Bylo zjištěno, že posuzované teploměry mají rozdílné umístění (vlepení) skleněných trubic s kapalinou červené barvy vůči číselné stupnici. Jeden z teploměrů vykazoval zcela nepřesnou teplotu 0°C, což nemohlo způsobit ani nepřesné a neověřené vlepení trubice vůči stupnici. U posuzovaných teploměrů byl zjištěn rozdíl v aktuálních měřených teplotách až 30°C.

Výrobky nesplňují požadavky na bezpečnost dle ust. § 3 zák. č. 102/2001 Sb. o obecné bezpečnosti výrobků v platném znění.

Na všechny výrobky byl vydán dle ust. § 7 odst. 2 písm. f) zák. č. 102/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů zákaz prodeje po dobu potřebnou k dokončení kontroly a bude vydáno ochranné opatření dle § 7 odst. 2 písm. g) tohoto zákona, které znamená zakázat uvedení na trh výrobku nebo sérii výrobku, o nichž bylo prokázáno, že jsou nebezpečné.