Hlavní navigace

Nebankovní registr klientských informací zahájí provoz v červenci

Dnes došlo k podpisu základní smluvní dokumentace projektu nebankovního registru klientských informací, který bude spuštěn do plného provozu na začátku července letošního roku. Registr bude shro-mažďovat pozitivní a negativní informace o fyzických a právnických osobách, které čerpají leasing nebo splátkový prodej u některé z členských společností. Cílem nebankovního registru je výrazně snížit riziko nesplácení leasingů a splátkových prodejů a zabránit nadměrnému předlužování klientů.

Nebankovní registr klientských informací (NRKI) je obdobou bankovního úvěrového registru, který v ČR již několik let úspěšně funguje. Jedná se o velmi dobře zabezpečenou databázi informací o klientech, kteří jsou ve splátkovém vztahu s některou leasingovou společností nebo poskytovatelem splátkového prodeje. Nebankovní registr umožní u každého klienta rychle zmapovat jeho závazky a lépe posoudit schopnost splácet případný další závazek. NRKI tak omezí rizika plynoucí z nesolventnosti nebo podvodného jednání některých zákazníků. Zároveň ale zlepší podmínky pro bezproblémové klienty. V nebankovním registru nebudou uvedeny jen negativní, ale také pozitivní informace, takže klient, který včas a bez problémů plnil své závazky, bude mít v budoucnu snazší přístup k novým finančním produktům, uvedl dnes Petr Kučera, předseda představenstva společnosti CCB – Czech Credit Bureau, a.s., která je organizátorem obou registrů.

K tomu, aby údaje o úvěrovém vztahu mohly být předány do registru, budou jednotlivé leasingové a splátkové společnosti potřebovat souhlas svých klientů –fyzických osob – podle zákona o ochraně osobních údajů. Na obdobný systém sběru souhlasů se připravuje i většina členských bank bankovního úvěrového registru. Tím se oba systémy do určité míry sjednotí a umožní v budoucnu sdílet údaje o klientech mezi bankami a nebankovními subjekty. Bankovní i nebankovní subjekty tak budou mít mnohem komplexnější přehled o klientech, kteří je žádají o úvěr, dodal Kučera. Podle něj bude jedním z nejvýznamnějších přínosů sdílení údajů mezi registry další omezení rizika nadměrného předlužení jednotlivců, které by v konečném důsledku mohlo vést až k osobnímu bankrotu.

Registr NRKI je provozován společností LLCB, s.p.z.o., jejímiž zakládajícími členy jsou: CAC LEASING, a.s., CCB Finance, a.s., ČSOB Leasing, a.s., GE Money Multiservis, a.s., GE Money Auto, a.s., Leasing České spořitelny, a.s., a ŠkoFIN s.r.o. Projekt NRKI má otevřenou uživatelskou koncepci, tzn. ihned po podpisu smluv se zakládajícími členy budou moci přistoupit další uživatelé. Členové a uživatelé registru neplatí vstupní poplatky a hradí pouze čerpané služby v podobě odběru úvěrových zpráv. Vstupní náklady na zřízení NRKI dosahují několika miliónů korun a plně je financuje Czech Credit Bureau, a.s. a její akcionáři.

Petr Kučera
CCB – Czech Credit Bureau

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).