US finanční sektor – na Wall Street zůstávají z pěti velkých firem již pouze dva subjekty

Víkendové události na Wall Street rozhodujícím a nevratným způsobem změnily podobu amerického finančního trhu. Jednou z důležitých událostí byla státní nucená správa nad dvěma hypotečními agenturami Fannie Mae a Freddie Mac. „Tato forma státního převzetí znamenala ztrátu veškerých akcionářských práv včetně preferenčních akcií a vyvolala vlnu kritiky,“ uvádí Ing. Josef Stoulil, analytik CAPITAL PARTNERS a dodává: „Státní pokladna je však připravena realizovat finanční podpůrné injekce v řádu 100 mld. USD do každé z těchto firem.“

Vrchol závažné krize finančního sektoru způsobené především kreditní krizí, subprime (méně bonitními) hypotečními úvěry a dalšími špatnými půjčkami, zapříčinil tento víkend vstup společnosti Lehman Brothers do bankrotového režimu. „Tato společnost, která byla na Wall Street založena před 158 lety, požádala v rámci Chapter 11 o ochranu proti věřitelům,“ komentuje Ing. Josef Stoulil, analytik CAPITAL PARTNERS a dodává: „I přes intenzívní jednání o její koupi se nakonec žádný kupec nenašel. V úvahu přicházely společnosti jako Korea Development Bank, Bank of America, Barclays či státní převzetí.“

Stát se do této správy neangažoval především z důvodu kritiky loňského převzetí Bear Stearns společností Morgan Stanley právě za státní podpory. „Hlavní negativní hlasy se ozývaly proti dopadu na daňové poplatníky ve vztahu k předmětným transakcím,“ uvádí Ing. Josef Stoulil, analytik CAPITAL PARTNERS.

Svou 94 letou existenci na US finančním trhu uzavřela tento víkend i společnost Merrill Lynch, která byla za cca 50 mld. USD odkoupena Bank of America. „Odkup společnosti byla jedna z jejích posledních záchranných příležitostí, i když analytici se shodli, že Merrill Lynch byl v lepším stavu než Lehman Brother,“ komentuje Ing. Josef Stoulil, analytik CAPITAL PARTNERS.

Další společností, která se nachází ve špatném likvidním stavu je největší pojišťovna světa AIG, jenž požádala FED o „emergency“ půjčku v objemu 40 mld. USD. „Pojišťovna bude muset utlumit některé ze svých aktivit, jako je například leasing,“ uvádí Ing. Josef Stoulil, analytik CAPITAL PARTNERS a dodává: „v rámci situace také nebude konečné řešení dlouhodobou záležitostí.“

Během poměrně krátké doby zůstávají na Wall Street z pěti velkých firem již pouze dva subjekty na cenné papíry: Goldman Sachs a Morgan Stanley. „K další stabilizaci finančního sektoru by mohly přispět následující aktivity na Wall Street,“ uvádí Ing. Josef Stoulil, analytik CAPITAL PARTNERS a dodává: „Jedná se o určitý bezpečnostní fond či objem v řádu 70 mld. USD na podporu likvidity, který vytvořilo 10 bank a dále přistoupení FEDu k rozšíření produktů jako formy kolaterálu za půjčení peněz pro banky.“

V polovině října začne tzv. Earnings season s bilancemi všech firem z hospodářských výsledků finančního sektoru za 3. čtvrtletí 2008. „Pokud by se v bilancích našly opět „zbytky“ kreditní krize a další writedowns, nemusí být výše zmíněné případy krachujících společností těmi posledními,“ uzavírá Ing. Josef Stoulil, analytik CAPITAL PARTNERS.