Na ústředí ČMSS jsou pokladny otevřeny i v poslední den roku

Praha, 19. prosince 2006 – Závěr roku patří již tradičně stavebnímu spoření. Velký zájem je o uzavření nové smlouvy o stavebním spoření a o zvýšení cílové částky u smlouvy stávající. Řada klientů také v samém závěru roku uskutečňuje své jednorázové, měsíční či čtvrtletní platby na účet stavebního spoření. V případě hotovostních plateb mají klienti Českomoravské stavební spořitelny možnosti využít pokladních služeb na jejím ústředí v Praze také v sobotu 30. prosince a v neděli 31. prosince 2006.

Hotovostní platby v pokladně ústředí ČMSS, Praha 10, Vinohradská 3218/169

Ve dnech 18. prosince až 29. prosince 2006, a to s výjimkou soboty, neděle a svátků, je pokladna v provozu od 8.00 do 18.00 hodin. V sobotu 30. prosince 2006 je pokladna zprovozněna od 8.00 do 16.00 hodin. V neděli 31. prosince 2006 od 8.00 do 13.00 hodin.

Bezhotovostní úhrady (z účtu klienta u jiného peněžního ústavu) Peněžní ústavy doporučují předání příkazu k úhradě takto:

• Komerční banka – do 27. 12. 2006 do 13:00 hod. s datem splatnosti 27. 12. 2006
  • ČSOB – do 28. 12. 2006 do 12:00 hod. s datem splatnosti 28. 12. 2006
  • Česká spořitelna – do 27. 12. 2006 do 12:00 hod. s datem splatnosti 27. 12. 2006
  • U ostatních bankovních ústavů jsou otevírací doby individuální.

Doporučujeme klientům informovat se ve své bance na poslední možné termíny převodů, aby platba byla na účtu stavebního spoření zaúčtována ještě v roce 2006.

Hotovostní vklady na pobočkách vybraných bank Doporučený termín:

• Komerční banka – tuto službu neposkytuje
  • ČSOB – do 27. 12. 2006
  • Česká spořitelna – do 26. 12. 2006 do 12:00 hod.

Platba složenkou

Platby v hotovosti na poštách prostřednictvím poštovních poukázek doporučujeme uhradit nejpozději do 22. 12. 2006.

Srážky ze mzdy

Jestliže klient uskutečňuje úhradu svého stavebního spoření prostřednictvím srážek ze mzdy, je nutné upozornit mzdovou účtárnu na včasné provedení převodu (z výplaty mzdy za prosinec bude splátka převedena až v lednu 2007).

Platby na účty stavebního spoření ze zahraničí

ČMSS neuskutečňuje přímý platební styk se zahraničními bankami a spolupracuje v této oblasti s ČSOB. Poukazuje-li klient platbu na účet stavebního spoření ze zahraničí, pak na formuláři do čísla účtu vypíše číslo účtu svého stavebního spoření v mezinárodním tvaru IBAN, které je uvedeno na výpisu z účtu stavebního spoření v horní části vpravo. IBAN, International Bank Account Number, je mezinárodně standardizovaná forma čísla účtu, která umožňuje jednoznačnou identifikaci účtu, země a bankovní instituce příjemce platby, a jeho používání je povinné u přeshraničních převodů v EUR v rámci zemí Evropského hospodářského prostoru /EHP/.

Do identifikačního kódu BIC (= swiftová adresa) se uvede údaj CEKOCZPP. Do údaje o způsobu placení výloh z poukázané platby se uvede, že platbu platí příjemce – klient označí údaj BEN. Platbu klient provede v měně EUR (platí pro země EU a EHP).

Dokladem o uskutečněné platbě je výpis z účtu

Stává se, že v reklamačním období po odeslání ročních výpisů z účtu přichází od klientů reklamace týkající se neprovedení příkazu k úhradě v samém závěru roku, resp. provedení až v prvních dnech následujícího roku. V případě reklamace platby uskutečněné v závěru roku převodem z účtu je vždy třeba výpis z daného účtu (tedy ne příkaz k úhradě), ze kterého je patrné, že platba byla poukázána v uplynulém roce.

Důvodem nezaúčtování platby někdy bývají i nesprávně vyplněné údaje na příkazu či složence

U vkladového účtu pro bezhotovostní úhradu, hotovostní úhradu v bance nebo platbu poštovní poukázkou platí, že… číslo účtu = číslo smlouvy o stavebním spoření kód banky = 7960 variabilní symbol = rodné číslo V případě úhrady úroků z překlenovacího úvěru (tj. meziúvěru) v případě splátek úvěru ze stavebního spoření platí, že… číslo účtu = číslo meziúvěrového nebo úvěrového účtu kód banky = 7960 variabilní symbol = číslo úvěrové smlouvy