Na trh vstupuje první český realitní fond CPDP

Dnem 22. září vstupuje na trh realitní fond CEE Property Development Portfolio (CPDP). Fond má výrazně český profil: bude zaměřen na Českou republiku a Slovensko, jedním z jeho zakládajících akcionářů a investorů je Česká spořitelna a za správce fondu byla vybrána společnost SG Asset Management, s.r.o. ze skupiny Sekyra Group. Fond je koncipován jako uzavřený, s kupní silou až 12 miliard Kč a s možností jejího navýšení v dalších letech.

Pro Českou spořitelnu jsou nemovitosti jednou z hlavních oblastí zájmu, což se projevuje nejenom u privátních hypoték, ale také financováním institucionálních developerů a investorů a dalšími aktivitami na trhu nemovitostí, uvedl Kamil Kosman, ředitel úseku financování nemovitostí a hypoték České spořitelny.

CPDP zaměří svou činnost na obě stěžejní oblasti realitního podnikání – na nákup dokončených a pronajatých objektů do portfolia fondu, jakož i na investice do výstavby zcela nových objektů s cílem jejich následného prodeje nebo pronájmu.

Podstatná část prostředků z fondu bude vložena do kancelářských, maloobchodních a bytových projektů, ale naše investiční kritéria nám umožňují zajímat se také o prvotřídní hotely nebo logistické areály, konstatoval Tomáš Hlaváč, generální ředitel společnosti SG Asset Management.

Realitní fond CPDP staví svůj budoucí úspěch především na partnerství renomovaných finančních investorů a správce z české realitní skupiny Sekyra Group, kteří mají dlouholeté zkušenosti s realitními transakcemi a velmi dobré znalosti jak zdejšího prostředí, tak mezinárodního obchodu s nemovitostmi.

Klára Gajdušková
České spořitelny, a.s.