Na splátky se pořizují i školní potřeby

Nákupy do škol v srpnu letošního roku výrazně podpořily rekordní výsledky objemu zboží nakoupeného na splátky. Společnost GE Capital Multiservis zaznamenala v srpnu 2003 nejvyšší objem financované částky i počet uzavřených smluv u Multiservis úvěru a nákupní úvěrové O.K. karty.

Nákupy školních potřeb znamenají ve splátkovém prodeji každoročně obrovský nárůst počtu nových smluv i objemu financovaných částek. Letošní srpen byl v České republice rekordní. Zákazníci společnosti GE Capital Multiservis uzavřeli v srpnu 2003 celkem 19 822 smluv na Multiservis úvěr (například v lednu 2003 to bylo 14 445 smluv) a provedli více než 150 tisíc transakcí O.K. kartou (oproti 110 tisícům transakcí v lednu 2003). Objem financované částky v osmém měsíci se oproti lednu 2003 zvýšil v případě Multiservis úvěru o 45 procent a O.K. karty o 62 procent.

Výsledky jasně dokazují, že nákup školních potřeb na splátky je před platbami v hotovosti upřednostňován stále více. Souvisí to také se sortimentem školního zboží. Nároky se neustále zvyšují, a tak například i počítač je dnes již samozřejmou součástí vybavení školáka, komentuje trend ředitel a předseda představenstva GE Capital Multiservis Jiří Pathy.

Letošní srpen byl také nejúspěšnější při srovnání se stejným obdobím v předešlých dvou letech. Objem financované částky u Multiservis úvěru byl v osmém měsíci roku 2002 186 milionů korun, v roce 2003 to již bylo o 17 procent více. Podobně je tomu i v případě O.K. karty: objem financované částky byl v srpnu roku 2002 242 milionů korun, v roce 2003 o 40 procent více.

Všeobecným trendem je větší zájem o nákup na splátky, a to bez ohledu na kupované zboží. Očekáváme, že tento trend bude pokračovat i do budoucna, doplnil Jiří Pathy. Nejčastěji nakupovaným zbožím na splátky zůstává především hnědá a bílá technika, dále nábytek a zahrádkářská technika.

Petra Kopecká, manažerka komunikace GE Capital Multiservis