Na sbírkovém účtu České spořitelny vybráno přes 31 mil. Kč

Celkem 31 259 982,10 korun vložili občané a firmy na sbírkový účet České spořitelny, který zřídila na pomoc záplavami nejvíce postižených oblastí před rokem, 15. srpna 2002. Celkem přispěli 11 104 dárci. Veřejná sbírka přesně po roce končí a Česká spořitelna děkuje všem přispěvatelům za jejich pomoc.

Finanční skupina České spořitelny přišla s iniciativou pomoci postiženým regionům jako jedna z prvních soukromých firem hned v prvních dnech srpnových povodní. Celkově na pomoc ihned uvolnila z vlastních zdrojů 50 milionů Kč. Z nich 15 milionů deponovala na sbírkovém účtu jako základní vklad; dalších 15 milionů poskytla jako okamžitou pomoc nejpostiženějším regionům.

Prostředky ze sbírkového účtu České spořitelny byly dosud rozděleny 68 obcím, přičemž výše příspěvku se nejčastěji pohybovala mezi 100 000 Kč a jedním milionem Kč.

„Jsme klíčovým finančním domem měst a obcí v České republice. Zavazuje nás to k tomu, abychom byli skutečnými partnery měst a obcí a dokázali jim pomoci. Vážíme si solidarity občanů a firem, které na účet vkládaly prostředky a jsme velmi potěšeni tím, že tato finanční pomoc byla účinná a dostala se přímo do konkrétních obcí postižených povodněmi,“ řekl Milan Hašek, ředitel úseku Komunální financování České spořitelny.

Česká spořitelna navíc jako první banka bezprostředně po povodních nabídla svým klientům, kteří utrpěli v důsledku záplav škody na majetku, zvýhodněné úvěry. Toto zvýhodnění se týkalo jak klientů z řad obyvatelstva, tak i firem a klientů z oblasti veřejného i neziskového sektoru. Zájem o tyto úvěry stabilně rostl, proto Česká spořitelna nabídku, která měla původně vypršet k 30. září 2002, prodloužila do konce listopadu 2002.

Ve spolupráci s hlavním městem Praha pak Česká spořitelna nabídla od 1. října 2002 také speciální hotovostní úvěr do výše 200 tisíc korun pro obyvatele Prahy, jejichž byt byl v důsledku povodní zcela zničen.