Na Letišti Praha se 24. října uskuteční mezinárodní bezpečnostní cvičení s tématem únosu letadla

Na Letišti Praha proběhne ve středu 24. října 2007 mezinárodní bezpečnostní cvičení JERE 07 (Joint Emergency Response Exercise 07), jehož tématem bude nácvik bezpečnostních opatření při únosu letadla, vč. vyjednávání s únosci a ochrany letadla a cestujících. Do cvičení se zapojí složky Policie ČR, Armády ČR, Integrovaného záchranného systému, dále Letiště Praha a Řízení letového provozu.

„Společná akce začne na mnichovském letišti v 9.30 odbavením cestujících. Pasažéry letadla, které bude za letu „uneseno“, budou příslušníci bezpečnostních složek, pracovníci letišť a leteckých společností České republiky a Německa, kteří tak na vlastní kůži zažijí stresovou atmosféru vyvolanou jednáním teroristů. Kdykoliv v budoucnu pak budou přesně vědět, co prožívají cestující, na které míří zbraně v rukou nesmlouvavých individuí, a budou moci lidem ještě kvalifikovaněji poskytnout pomoc,“ uvedl Ing. Stanislav Jonáš, manažer pro Strategii a standardy bezpečnosti na Letišti Praha.

K „unesenému letadlu“ se při přeletu německo-českých hranic připojí vojenské gripeny, které jej doprovodí až nad pražské letiště. Jeho přílet na Letiště Praha je očekáván ve 13 hodin. Po přistání bude letoun naveden na odloučené pohotovostní stání v jižním areálu Letiště Praha, kde bude probíhat vyjednávání s únosci a další aktivity zúčastněných bezpečnostních složek. „Unesené letadlo“ odletí zpět kolem 15. hodiny a v Mnichově přistane po 16. hodině.

„Mezinárodní cvičení proběhne za plného provozu Letiště Praha a nijak neovlivní plynulé odbavování cestujících, ani by neměl být narušen běžný letový řád“, konstatuje Ing. Petr Hloušek, ředitel pro Rozvoj a správu provozu Letiště Praha.

Cílem cvičení JERE 07 je prověřit připravenost bezpečnostních složek a koordinaci společných postupů u takového protiprávního činu, jakým je únos letadla za letu, při kterém může dojít k ohrožení života a zdraví zúčastněných osob, ke škodám na majetku atd.