Modelové portfolio Raiffeisenbank klientům poradí jak investovat

Raiffeisenbank začala nabízet na českém trhu jedinečnou službu tzv. modelového portfolia. Nová služba má klientům napomoci v rozhodování o jejich investicích. Exportérům může být nápovědou, jak se zajistit proti změnám kurzu.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank s cílem podpory investování v České republice představil tři nové produkty: Konzervativní modelové portfolio, Balancované modelové portfolio a Obchodní ideje dalšího vývoje kurzů koruny vůči euru a dolaru. „Záměrem modelových portfolií je podpora investování v České republice. Cílem je pomoci našim klientům s investováním, a to jak formou doporučení na konkrétní české akcie a dluhopisy, tak i na celkové rozložení investice. Obchodní ideje na měnové kurzy pak mohou pomoci třeba exportérům v zajištění proti kurzovému riziku,“ říká portfoliový stratég Aleš Michl, který je za projekt zodpovědný.

Projekt je na českém trhu jedinečný. „Nejedná se totiž jen o doporučení. To, co říkáme nebo doporučujeme, proměníme v pozici na trhu a každý se může podívat na to, jestli jsme měli pravdu,“ dodal Aleš Michl. Důraz je přitom kladen na maximální transparentnost. Výkonnost, stav i každá transakce v portfoliu a v rámci obchodních idejí jsou monitorovány na webových stránkách http://www.rb.cz/…e-portfolio/.

Konzervativní portfolio má střednědobý investiční horizont – zhruba tři roky. Benchmark, tedy kritérium, s kterým se výnosnost portfolia porovnává, je z 30 % tvořen hlavním indexem Burzy cenných papírů Praha PX a ze 70 % hlavním dluhopisovým indexem EFFAS CZ. Počáteční vklad byl 1. dubna 2008 ve výši jeden milion korun.

Balancované modelové portfolio má delší investiční horizont, pět a více let. Benchmark je z 50 % tvořen hlavním indexem Burzy cenných papírů Praha PX a z 50 % hlavním dluhopisovým indexem EFFAS CZ. Počáteční vklad byl 1. dubna 2008 ve výši 10 milionů korun. Obchodní ideje pak nabízejí vhodnou dobu na nákup či prodej české měny proti euru nebo dolaru.