Množství firemních bankrotů se po dvou měsících opět zvýšilo - Osobní bankroty meziročně dvojnásobně vzrostly

[Tisková zpráva] V červnu bylo vyhlášeno 161 firemních bankrotů, což je o 40 bankrotů více než v květnu. Červnový vývoj tak nenavázal na meziměsíční pokles počtu vyhlášených bankrotů v květnu a v březnu.

Počet firemních bankrotů se v červnu v meziročním srovnání zvýšil o více než třetinu. Ještě výrazněji než firemní bankroty rostly v červnu osobní bankroty. Celkový počet dosáhl 546 osobních bankrotů, což je o 61 případů více než v květnu. Ve srovnání s červnem roku 2009 se jejich počet zvýšil na více než dvojnásobek. Vyplývá to z nejnovějších statistik databáze Cribis.cz, které poskytla společnost CCB – Czech Credit Bureau.

Návrhy na firemní bankrot se v červnu zvýšily o 63 na 492, což je o 12 procent více než ve stejném období loňského roku. 2 514 podaných návrhů na firemní bankrot v prvním pololetí letošního roku představuje 56 % jejich počtu za celý rok 2009.

„Poměr vyhlášených firemních bankrotů k podaným návrhům se ve srovnání s květnem, zhoršil a činil jednu třetinu, z čehož vyplývá, že fronta návrhů čekajících na soudní projednání se prodlužuje,“ říká Věra Kameníčková, vedoucí analytického oddělení ve společnosti CCB – Czech Credit Bureau, která databázi obchodních informací Cribis.cz provozuje.

Za šest měsíců letošního roku bylo vyhlášeno již 864 firemních bankrotů, což je téměř 60 % z celkového počtu bankrotů v loňském roce. Nejvíce firemních bankrotů bylo v červnu tradičně vyhlášeno v Praze, dále pak v Jihomoravském a ve Středočeském kraji. Při porovnání počtu firemních bankrotů v květnu a v červnu rostly nejrychleji v Ústeckém a Plzeňském kraji. V Královéhradeckém, Libereckém, Středočeském a Jihomoravském kraji se jejich počet naopak snížil.

„Červnový vývoj firemních bankrotů naznačuje, že meziměsíční pokles v počtu vyhlášených bankrotů byl zřejmě výjimečný. Firemní bankroty porostou i nadále, ale tempo jejich růstu se bude patrně postupně snižovat. To však neplatí pro osobní bankroty, které se zvyšují s neochabující silou. Na druhou stranu však osobní bankrot je vždy lepším řešením než exekuce majetku dlužníka,“  vysvětluje Věra Kameníčková.

V červnu bylo podáno 890 návrhů na osobní bankrot, což je o 56 návrhů více než v květnu a téměř třikrát více než bylo podáno v červnu roku 2009. Od ledna 2008 bylo podáno téměř 9500 návrhů na osobní bankrot. Za loňský rok dosáhl jejich počet necelých 3 700 případů a za šest měsíců letošního roku to bylo již téměř 4 200 případů.

Od začátku platnosti příslušného zákona bylo vyhlášeno 5 853 osobních bankrotů. V prvním roce platnosti zákona jejich počet dosáhl 704, v roce 2009 to bylo již 2 483 a za prvních šest měsíců letošního roku ještě více, a to 2 666.

Prostřednictvím portálu Cribis.cz si mohou podnikatelé rychle ověřit, zda jsou jejich obchodní partneři seriózní nebo jim nehrozí bankrot. Na portálu totiž naleznou například procentní vyjádření pravděpodobnosti bankrotu konkrétní firmy nebo takzvaný CCB Index vyjadřující obchodní riziko vyplývající z možné spolupráce s touto firmou.

K dispozici jsou také informace o jejich finančním stavu, přehled vlastnické struktury nebo analytický pohled na odvětví a region, v němž působí. Na portálu jsou k nalezení i diagramy vztahových vazeb mezi společnostmi a jejich zástupci, marketingové seznamy nebo monitorovací a výstražné služby.