Milion bezkontaktních čipových karet se sociálním programem

Moskevská sociální karta je určena studentům, důchodcům, válečným veteránům a dalším příjemcům sociální podpory.

Asociace Visa International dnes oznámila, že v Rusku bylo vydáno přes 1 milion bezkontaktních čipových karet Visa spojených se sociálním programem. Jedná se o jeden z největších projektů na světě, který využívá schopnosti čipových karet pojmout více aplikací najednou.

Program byl zahájen v červenci 2002 a je určen obyvatelům Moskvy, kteří pobírají státní sociální příspěvky – studentům, důchodcům, vojákům, státním zaměstnancům atd. Čipová karta obsahuje identifikační a zdravotní údaje, informace o zdravotním pojištění a typu sociální podpory a zároveň také platební aplikaci. Svým držitelům zajišťuje zvýhodněné jízdné v metru, slevy na zboží ve vybraných obchodech a přístup ke státní sociální podpoře. Občané zařazení do systému povinného zdravotního pojištění se prostřednictvím těchto karet mohou registrovat v nemocnicích.

Moskevská sociální karta je revoluční program – čipové karty v tomto případě poskytují nejen platební výhody, ale hlavně pomáhají sociálně slabším vrstvám obyvatelstva, uvedl Miloslav Kozler, manažer pro Českou republiku asociace Visa International. Tento model by mohl být časem zaveden v celém Rusku. Globální technologie adaptovaná pro potřeby lokálního trhu tímto způsobem poskytuje přidanou hodnotu lidem v zemi s rozvíjející se ekonomikou.

Je to dobrý příklad toho, že platební karty jsou skutečně pro každého. Sociální čipové karty výrazně snižují náklady na administrativu spojenou se systémem sociální podpory. Ti, kterým jsou karty určeny, zase mohou využít vyšší rychlosti, bezpečnosti a komfortu, které nabízí bezhotovostní placení. České banky také postupně přecházejí na čipovou technologii a tento projekt ukazuje, jak se dají multiaplikace využít, dodal Miloslav Kozler.

V rámci tohoto programu Moskevská banka, společnost Rosan Finance a Visa testují nejnovější čipovou technologii – karty se dvěma rozhraními a dynamickou ověřováním dat (DDA).

Dvě rozhraní umožňují provést transakci dvěma způsoby: tradičním způsobem, kdy je použito kontaktní rozhraní (čip) nebo bezkontaktně – prostřednictvím rádiového spojení mezi kartou a terminálem. Ostatní aplikace fungují naprosto stejně jako u předchozích typů sociálních karet, které byly vybaveny magnetickým proužkem a bezkontaktním modulem MIFARE, vysvětluje Timur Rodionov, ředitel prodeje Rosan Finance.

Jedná se o vůbec první použití karty s dvěma rozhraními v Rusku i celém regionu CEMEA. Implementací těchto karet, které zaručují bezpečné a levné transakce, se Rusko zařadilo k technicky nejvyspělejším trhům na světě. Pilotní projekt zahrnuje rovněž dynamické ověřování dat (DDA), což je v současnosti nejbezpečnější metoda verifikace karet. Koncem letošního roku bude vydáno 20 000 karet, s oficiálním uvedením na trh se počítá v průběhu příštího roku.

Sociální kartu Moskevské banky lze použít k platbám u více než 57 000 obchodníků na území Ruska a samozřejmě také v mezinárodní akceptační síti asociace Visa, která má přes 20 milionů obchodních míst. Asociace Visa má v Rusku vedoucí postavení na trhu platebních karet – společně se svými členskými bankami vydala 6,1 milionu karet a objem plateb u obchodníků dosahuje ročně 6,6 miliard USD.