Microsoft posiluje na trhu RM-S za dva týdny o 22%! Reakce trhu na výsledky ČEZu a Unipetrolu

Uplynulý týden ovlivňovala trhy pokračující výsledková sezóna. V České republice reportoval hospodářské ukazatele ČEZ a Unipetrol. Vliv na trhy měly rovněž oznamované makroekonomické ukazatele HDP a inflace, které způsobily poměrně prudké oslabování koruny vůči dolaru i euru a eura vůči dolaru.

Růst technologických titulů

V růstovém trendu pokračovaly akcie technologických firem. Intel si během týdne na trhu RM-SYSTÉM připsal zhodnocení dalších 5,7% a týden uzavřel na hodnotě 405 Kč za akcii. O 6% vzrostly rovněž akcie Microsoft obchodované rovněž na RM-SYSTÉMu v českých korunách. Týden titul uzavřel na 467 Kč.

Výsledky ČEZu

Prudký růst cen komodit na světových trzích v průběhu prvního pololetí pomohl k velmi dobrým hospodářským výsledkům rovněž ČEZu, který akcionáře příjemně překvapil výsledkem konsolidovaného čistého zisku. Ten dosáhl za první pololetí 13,07 mld. Kč (+67,2% y/y) a překonal očekávání analytiků o 26%.

Nad očekávání dobře dopadl rovněž zisk provozní, který byl ve výši 16,03 mld. Kč (+45,6% y/y). Zisk byl lepší díky kursovým ziskům, kterých společnost dosáhla díky zajištění koruny vůči posilujícímu euru. Management rovněž zvýšil prognózu čistého zisku za rok 2008 z 46,6 mld. Kč na 48,6 mld. Kč. Na podobné kroky jsou ovšem akcionáři ČEZu zvyklí a spíše by bylo překvapením, kdyby podobné zvýšení v průběhu roku nepřišlo. Kurz akcie reagoval na oznámené výsledky prudkým růstem až k 1 287 Kč. Následné vybírání zisků a další pokles cen ropy znamenal návrat kurzu akcie k hodnotám 1 230 Kč.

Unipetrol

Výsledky Unipetrolu byly na úrovni čistého zisku horší než očekávané. Za první pololetí vytvořil Unipetrol čistý konsolidovaný zisk 708 mil. Kč, což je o 77% horší výsledek než ve stejném období v roce 2007. Za samotný druhý kvartál činil čistý zisk 302 mil. Kč, což bylo o 40% méně než bylo očekávání trhu.

Důvodem poklesu ziskovosti podniku je nepříznivá situace na trhu s petrochemickými výrobky. Prudký nárůst cen ropy zvýšil náklady společnosti, která je nedokázala promítnout do finálních cen výrobků. Nepříznivě se projevil rovněž prudce posilující kurz koruny a finanční náklady související se zajištěním suroviny z ropovodu IKL. Pozitivním signálem je lepší než očekávaný provozní zisk, který dosáhnul výše 838 mil. Kč ve druhém čtvrtletí a 1,49 mld. Kč za celé první pololetí.

Díky dobrým provozním výsledkům reagovali investoři na výsledky pozitivně a Unipetrol posílil během týdne o 5,4% na 210,80 Kč.

Příští týden

V příštím týdnu bude oznamovat hospodaření společnost VIG, jinak bude období na zajímavé zprávy makroekonomické i korporátní chudé.