Mezinárodní služby, dodavatelský řetězec a nákladní přeprava hnací silou výsledků UPS posledního čtvrtletí 2007

UPS (NYSE: UPS) oznámila za poslední čtvrtletí loňského roku nárůst upraveného zisku na akcii ve výši 1,13 USD, což oproti předchozímu roku představuje nárůst 8,7 %. Motorem pro dosažení výnosu 6,1 % byl dvouciferný nárůst objemu mezinárodního exportu, vývoj a pevné ceny v zásilkové přepravě ve Spojených státech a výnosy v oblasti lodní přepravy, která je součástí nákladní přepravy UPS a současně tahounem trhu.

Společnost UPS v průběhu tohoto čtvrtletí ratifikovala novou pětiletou dohodu s unií International Brotherhood of Teamsters, a to osm měsíců před vypršením předchozího kontraktu. Díky této dohodě bylo vyplaceno 6,1 miliardy USD na odstoupení zhruba 45 000 zaměstnanců v rámci víceúčelového zaměstnaneckého penzijního plánu pro oblast států amerického Středozápadu a výdaje v tomto čtvrtletí podpořily segment balíkové přepravy USA. Pod vlivem těchto skutečností upravený zisk na akcii za tříměsíční období zaznamenal ztrátu 2,46 USD.

„V loňském roce UPS naplnila svou předpověď v oblasti hospodářského prostředí, jehož význam v průběhu roku rostl,“ prohlásil prezident a výkonný ředitel UPS Scott Davis. „Toho jsme dosáhli důkladnou realizací záměru ve všech oblastech našeho podnikání. Kromě toho jsme uzavřeli významnou pracovní smlouvu se zástupci unie Teamsters. Rád bych tímto poděkoval pracovníkům naší firmy po celém světě za jejich práci.“

Navzdory stagnující ekonomice USA, byl pro čtvrté čtvrtletí loňského roku charakteristický stabilní růst. Konsolidované průměrné denní objemy přepravy dosáhly rekordní úrovně 17,7 milionů kusů zásilek, což představuje nárůst ve výši 359 tisíc zásilek denně. Upravený čistý příjem za čtvrtletí profitoval z nižší daňové sazby.

V průběhu celého roku doručila společnost rekordních 3,97 miliardy zásilek, v průměru 15,8 milionů denně. Konsolidovaný příjem vzrostl o 4,5 % na 49,7 miliardy USD. Upravený zisk na akcii dosáhl 4,17 USD, což představuje 8% nárůst ve srovnání s rokem 2006 a středobod v řízení výnosů UPS za rok 2007. Před upravením výsledků se operační zisky rovnaly 578 milionům USD a zisky na akcii činily celkem 0,42 USD.

Dne 9. ledna 2008 společnost oznámila zavedení nové finanční politiky zaměřené na zhodnocení akcií. Snahou UPS je řídit finanční bilanci s plánovaným koeficientem v rozsahu 50 až 60 % finančních prostředků z provozní činnosti v poměru k úhrnným závazkům. Tato změna „nám umožní navyšovat podnikatelské investice, realizovat příležitosti růstu a provádět zpětné výkupy akcií většího rozsahu,“ upřesnil Kurt Kuehn, finanční ředitel UPS.

Celkový objem balíkové přepravy USA vzrostl o 1,4 %, pozemní přeprava zaznamenala nárůst o 1,5 % a služba doručení do druhého dne (Next Day Air®) 2,2 %. Cenová hladina zůstala stabilní, ceny se zvýšily o 2,3 %. Upravený provozní zisk poklesl následkem prudkého zvýšení cen pohonných hmot v tomto čtvrtletí.

Dodávky v průběhu období svátků s maximální aktivitou v přepravě překročily 20 milionů zásilek v období pěti po sobě následujících dnů a 22 milionů zásilek v rozsahu dvou dnů.

Tržby vzrostly o 17,3 % při růstu objemu denního exportu o 12,2 %. Cenová hladina zůstala stabilní následkem provozního zisku, který se zvýšil na rekordních 557 milionů USD.

V průběhu sledovaného čtvrtletí UPS oznámila spojenectví s AFL v Indii s cílem zlepšit mezinárodní exportní služby tohoto regionu. Společnost rovněž představila dvě nové služby zaměřené na mezinárodní lodní přepravce: bezpapírová fakturace a službu mezinárodního vrácení zboží. UPS je prvním zásilkovým přepravcem, který zákazníkovi nabízí bezpapírovou mezinárodní přepravní opci, jakož i možnost zpětného navrácení zásilek do 98 zemí a ostatních částí světa. Tyto služby umožňují zákazníkovi expandovat své podnikatelské aktivity na další trhy světa.

Tržby za čtvrté čtvrtletí loňského roku se v segmentu navýšily o 7,8 % a provozní zisk vzrostl o 83 milionů USD v porovnání se stejným obdobím předchozího roku. V oblasti perspektivního prostředí těžké nákladní přepravy nákladní přeprava UPS posílila o 12,2 % na 525 milionů USD s nárůstem denních dodávek prostřednictvím pozemní nákladní přepravy (LTL, Less-Than-Truckload) o 7,8 %, kterým předčil výkony trhu. Příjmy za služby oblasti dopravy a logistiky vzrostly o 6,4 % na 1,57 miliard USD.

V lednu oblast nákladní přepravy UPS oznámila poskytování garance svých včasných výkonů, za které nebudou zákazníkovi účtovány žádné dodatečné náklady při použití tarifů pozemní nákladní přepravy v regionu Spojených států. UPS rovněž zveřejnila portfolio zjednodušených služeb letecké nákladní přepravy, jež zahrnuje rozšířenou opci expresní nákladní přepravy s garancí služby doručení až do domu. Nové portfolio letecké nákladní přepravy odpovídá v mnohem větší míře potřebám trhu i zákazníků, je snáze dostupné a využitelné a jeho zmodernizovaná podoba podporuje vyšší výkony prodejců.

Výhled

“Přestože americká ekonomika v těchto dnech vykazuje známky nestability v porovnání s předchozím rokem, zůstáváme i nadále přesvědčeni o tom, že naše globální podnikání se bude vyznačovat růstem,“ prohlásil Kuehn. „Nikdo z naší konkurence s námi nedokáže soupeřit v kombinaci portfolia našich služeb, technologie a integrované globální sítě. Odezvy zákazníků na tuto nabídku jsou dobré.

“První čtvrtletí bude podle našich předpokladů nejnáročnějším obdobím roku, a to díky nižší profitabilitě předchozích velikonočních a následných úrokových výdajů, jež dosud nebyly kompenzovány dávkami plynoucími z pracovní smlouvy,“ pokračuje prezident a výkonný ředitel společnosti. „Následkem toho by se výnosy na akcii za toto čtvrtletí měly pohybovat v rozmezí 0,94 – 0,98 USD. Za období celého roku pak očekáváme výnosy na akcii v rozhraní 4,30 – 4,50 USD.“

UPS (NYSE: UPS) je největší světovou přepravní a zasilatelskou společností a celosvětovým lídrem v oblasti služeb pro dodavatelské řetězce a nákladní přepravu. Je předním odborníkem v oblasti globálního obchodu, který své široké portfolio řešení opírá o více než sto let zkušeností v oblastech přepravy a logistiky. Hlavní sídlo společnosti UPS se nachází v Atlantě, USA. UPS obsluhuje více než 200 zemí světa.