Mezinárodní ratingová agentura Fitch zvýšila všechna hodnocení úvěrové spolehlivosti ČR

Rating dlouhodobých devizových závazků České republiky zvýšila agentura Fitch na stupeň A z dosavadního A- . Hodnocení dlouhodobých dluhů v korunách zlepšila na A+ z A. Krátkodobý devizový rating zvýšila na F1 z F2 a ratingový strop státu změnila na AA- z A+. Výhled pro všechny tyto ratingy je nyní stabilní.

Především zvýšení korunového ratingu je signálem, že Česká republika je vnímána jako země, která zodpovědně přistupuje ke konsolidaci veřejných financí.

1.místopředseda vlády a ministr financí, Bohuslav Sobotka k této pozitvní zprávě pro Českou republiku říká: Zlepšení ratingu České republiky touto renomovanou agenturou odráží výborný stav ekonomiky a zlepšující se stav veřejných rozpočtů.

Reálné příjmy na hlavu začínají dosahovat úrovně některých „starých“ států EU, jako je například Portugalsko a je vysoko nad průměrem nových členských států. Obchodní bilance zaznamenala přebytek, příliv přímých zahraničních investic se urychlil. Agentura Fitch oceňuje nadprůměrný výsledek hospodaření českých veřejných rozpočtů v roce 2004, kdy Česká republika splnila všechna Maastrichtská kritéria a poprvé od roku 1996 byl zaznamenán pokles v ukazateli dluh/HDP.