Městský soud v Praze rozhodl první žalobu v případě KTP Quantum

PRAHA (31. prosince 2004) - Městský soud v Praze rozhodl dnes o žalobě Jaroslava Kanty proti Garančnímu fondu obchodníků s cennými papíry o zaplacení náhrady za nevydaný zákaznický majetek z portfolia zkrachovalého obchodníka KTP Quantum. Soudkyně JUDr. Marika Blažková rozhodla o tom, že Garanční fond má žalobci vyplatit větší část požadované částky, ve zbývající části žalobu zamítla. Rozhodnutí Městského soudu není dosud pravomocné, obě strany se mohou odvolat k Vrchnímu soudu v Praze.

Třebaže soud v tomto případě neakceptoval některé naše významné výhrady ke způsobu stanovení výše náhrad, musíme ocenit snahu samosoudkyně případ bez zbytečných průtahů vyřešit i její odhodlání interpretovat značně nepřesná ustanovení zákona o cenných papírech a dalších právních předpisů, komentoval rozhodnutí ředitel Fondu JUDr. Jiří Korb. Snahou Fondu není brzdit výplatu oprávněných nároků, ale zajistit, že vyplácené náhrady budou vypočteny v souladu se zákonem, dodal Korb.

Garanční fond obchodníků s cennými papíry není dosud rozhodnut, zda se proti výroku soudu odvolá. Nejprve musíme prostudovat písemné vyhotovení rozsudku, zejména jeho odůvodnění. Teprve potom může Fond rozhodnout, zda bude odvolání podáno, upřesnil ředitel Korb.

Případ zkrachovalého obchodníka KTP Quantum je předmětem několika soukromoprávních žalob i trestních řízení. Garanční fond nemohl po několik měsíců zahájit výplatu náhrad bývalým zákazníkům KTP, neboť někdejší konkursní správce odmítal Fondu poskytovat potřebné údaje o výši zákaznických nároků. Tato situace se nyní začíná měnit, říká předseda správní rady Fondu ing. Petr Koblic. Nedávné jmenování nové konkursní soudkyně i potvrzení původního konkursního správce dávají naději, že bude možné již začátkem roku 2005 započít s výplatou záloh na náhrady, dodává Koblic. Jakmile Garanční fond obdrží podle příslibu konkursního správce potřebné podklady, je po technické stránce připraven zahájit výplatu záloh do tří měsíců.