Méně úrazů a nemocí turistů - konečný účet léta je pozitivní

[Tisková zpráva] Za letošní letní sezónu eviduje Česká pojišťovna méně pojistných událostí z cestovního pojištění, než tomu bylo vloni.

Přestože jde o pozitivní trend, jsou čísla vztahující se ke zdravotním potížím českých turistů stále vysoká. Jen za období od června do konce září letošního roku nahlásilo České pojišťovně pojistnou událost přes 3 500 klientů z více než 65 zemí světa. Dominantními příčinami přitom byly nejrůznější onemocnění a úrazy. Ze statistik ČP rovněž vyplývá, že si klienti letos uzavírali pojištění proti většímu počtu rizik.

Téměř čtyři sta tisíc lidí vycestovalo letos v létě do zahraničí vyzbrojeno krátkodobým cestovním pojištěním České pojišťovny. Mezi destinace, z nichž bylo hlášeno nejvíce pojistných událostí, patřila tradiční dovolenková místa, jako jsou Egypt, Bulharsko, Řecko a Chorvatsko. Klienti ale cestovali prakticky po celém světě – více než 150 případů bylo například hlášeno ze Spojených států amerických.

„Klientům jsme letos v rámci cestovního pojištění představili řadu novinek směřujících k maximální jednoduchosti produktů a vyšší ochraně cestovatelů. Každý si tak mohl z několika předpřipravených balíčků vybrat takové pojistné krytí, které nejvíce vyhovovalo jeho potřebám,“ říká David Tunkr, ředitel Odboru produktového managementu neživotního pojištění ČP a dodává: „V posledních letech sledujeme neustále se zvyšující povědomí českých turistů o možných rizicích spojených s cestami do zahraničí. I letos tak lidé oproti předchozím rokům volili širší rozsah pojištěných rizik, což platí zejména pro pojištění odpovědnosti, zavazadel či opuštěné domácnosti. Desítky klientů měsíčně se pak na cestu pojišťovaly prostřednictvím naší nové mobilní aplikace pro chytré telefony.“

Nejvíce potíží způsobila turistům v zahraničí nejrůznější onemocnění. Zejména se jednalo o průjmy a problémy zažívacího traktu. Ve větší míře se rovněž klienti potýkali s nepříjemnými projevy slunečního záření. V hlášeních se proto objevují záněty očních spojivek, kožní alergické reakce, ale také celkové kolapsy organismu. Asistenční služba ČP rovněž řešila případy bodnutí hmyzem, otrav jídlem nebo zranění způsobená kontaktem s mořskými živočichy. Nejvíce pojistných událostí hlásili dospělí mezi devatenácti a padesáti roky věku (celkem 1 465 případů). Zatímco loni v létě v zahraničí zemřelo osm klientů ČP, letos to bylo pět lidí.

Toto smutné číslo naštěstí rok od roku klesá, což je pozitivní zpráva.

Česká pojišťovna v létě řešila události rutinní, ale také zásadní z hlediska lidského i zdravotního. Příkladem může být úraz klienta, jenž si během svatební cesty v Africe zlomil bérec nad kotníkem. Za vše mohla vysoká vlna, která mladého muže vyvedla z rovnováhy. Protože v místě pobytu nepřipadala operace v úvahu, následoval letecký transport do Dakaru. Ani zde však místní lékaři kvůli otoku operovat nemohli a doporučili převoz do České republiky. Česká pojišťovna proto ihned zajistila letecký speciál v ceně 250 tisíc korun a zraněného novomanžela převezla zpět do vlasti.

V rámci cestovního pojištění připravila letos Česká pojišťovna produktovou řadu speciálních balíčků. Ty jsou vytvořeny tak, aby odpovídaly potřebám a aktivitám, které klient může chtít na své cestě do zahraničí provozovat. Krátkodobé cestovní pojištění nabízí osm balíčků, z jejichž názvů je patrné, pro jaký typ cesty se nejlépe hodí – K moři, Turistika a poznání, Sport, Cyklo, Lyže a snowboard, Eurovíkend, Adrenalin, Pracovní cesta. Také v dlouhodobém cestovním pojištění uplatňuje ČP systém balíčků. Klienti zde mohou volit z pěti variant – Dovolená a zábava, Cestovatel, Student, Za prací a Au-pair. Kromě těchto balíčků si klient může samozřejmě vytvořit vlastní podle svých individuálních požadavků. V případě ročních zahraničních pobytů Česká pojišťovna výrazně prodloužila dobu výjezdu ze 35 na 90 dní. Nově byly zavedeny také další dvě možnosti cesty – tzv. dlouhodobý opakovaný výjezd na 180 dní, kde se klient musí do vlasti vrátit během roku alespoň jednou za 180 dní, a dále variantu ročního výjezdu bez nutnosti opakovaných návratů. Klient tak může setrvat v zahraničí nepřetržitě po celý rok.