MasterCard umožnil Slovákům platit hodinkami

[Tisková zpráva] Společnost MasterCard ve spolupráci s VOLKSBANK Slovensko nabídla Slovákům inovativní platební produkt – hodinky PayPass Birdie Watch, které díky technologii MasterCard® PayPass™ umožňují rychlé platby.

Bezkontaktní platby vstoupily na slovenský trh téměř před rokem, kdy společnost MasterCard ve spolupráci s VOLKSBANK Slovensko uskutečnila 30. července 2008 první bezkontaktní platbu pomocí technologie MasterCard® PayPass™. Tato historická platba proběhla platební kartou EURO 26 v slovenské restauraci Irish Pub. Prvenství hodlá MasterCard s VOLKSBANK Slovensko potvrdit i letos. Obě dvě společnosti pokračují ve spolupráci a přinášejí na trh další novinku – PayPass Birdie Watch, což je debetní bankovní platební karta, která není na klasickém plastovém nosiči, ale ve speciálních hodinkách, kterými budou moci Slováci platit. ,,Hodinkami PayPass Slovensko opět potvrdilo svou pozici leadera v implementaci nových karetních technologií v regionu,“ říká Milan Laitl, obchodní manažer MasterCard Europe pro Slovensko.

Zájem o PayPass na Slovensku roste

Bezkontaktní technologie MasterCard® PayPass™ zažívá na Slovensku boom. Slovákům již bylo vydáno více než 16 000 platebních karet s bezkontaktní technologií PayPass. Měsíčně roste počet vydaných karet průměrně o 15 %. Platit mohou Slováci na více než 650 místech po celém Slovensku. Této expanzi technologie PayPass by měla napomoci i novinka, která otevírá Slovákům dveře k inovativnímu designu platebních produktů – multifunkční hodinky, kterými lze platit.

Hodinkami na Slovensku můžete sledovat čas i zaplatit

VOLKSBANK Slovensko jako první banka na Slovensku i ve východní Evropě nabízí klientům ve spolupráci se společností MasterCard nový revoluční debetní platební prostředek: hodinky PayPass Birdie Watch. Jedná se o multifunkční hodinky, které kromě měření času umožňuje platit nižší částky u obchodníků pomocí bezkontaktní technologie MasterCard® PayPass™. Platební prostředek PayPass Birdie Watch se vyznačuje originálním stylovým designem, který VOLKSBANK Slovensko vytvořila speciálně pro tento produkt. Na základě předběžných testů u hlavní cílové skupiny (mládež ve věku 12 – 17 let) byl zvolen i motiv („Birdie“) a barevnost.

Slováci se PayPassu nebojí

Revoluční platební technologie MasterCard® PayPass™ zaznamenala u Slováků pozitivní ohlas. Z průzkumu společnosti MasterCard na reprezentativním vzorku populace vyplývá, že 2/3 z nich by tuto technologii rádo začalo v blízké době využívat. Rovněž 1/3 z nich by platila častěji platební kartou, kdyby byla tato technologie v kartách zabudována. ,,Bezkontaktní transakce PayPass totiž umožňují svým uživatelům platit pohodlně, jednoduše a především rychle. Celých 77 % respondentů průzkumu považuje za nejvýznamnější výhodu těchto plateb právě jejich rychlost,“ potvrzuje Milan Laitl, obchodní manažer MasterCard Europe pro Slovensko.

V rámci průzkumu jsme se rovněž ptali, kde by Slováci s PayPass nejraději platili. Z odpovědí vyplynulo, že by Slováci rádi používali PayPass především v obchodech s potravinami (66 %), v hromadné dopravě (48 %), dále v rychlých občerstveních nebo v běžných obchodech. S moderní platební technologií je spojen i inovativní design. Již více než rok funguje na slovenském trhu platební karta PayPass. Na to reagují obě dvě společnosti a přicházejí s moderními hodinkami PayPass. Z průzkumu bylo zjištěno, že nejvíce Slováků (38 %) by upřednostňovalo platební kartu PayPass. Dalším z nejvíce preferovaných platebních produktů PayPass jsou hodinky, které by ocenilo 21 % z nich.

Technologie PayPass boduje v Evropě i ve světě

V červenci 2006 byla v Turecku uskutečněna první bezkontaktní platba na evropském kontinentu. Dále se technologie PayPass rozšířila do Polska, Německa, Francie, Itálie, Španělska a dalších. Rok od roku se tedy počet zemí akceptujících PayPass zvyšuje. ,,Rozmach bezkontaktní technologie MasterCard® PayPass™ můžeme zaznamenat po celém světě. V současné době je na světě téměř 61 milionů platebních karet či ostatních zařízení PayPass, kterými lze platit u více než 153 000 obchodníků ve 29 zemích světa,“ dodává Milan Laitl, obchodní manažer MasterCard Europe pro Slovensko.

Co je MasterCard® PayPass™?

MasterCard PayPass je nová bezkontaktní platební metoda, která umožňuje zákazníkům platit při každodenních drobných platbách rychleji a pohodlněji než při úhradě hotovostí. Technologie PayPass může být součástí jakékoliv MasterCard karty. Při platbě prostřednictvím takovéto karty ji stačí pouze přiložit ke speciální čtečce a je zaplaceno. Není potřeba hledat hotovost, dávat kartu pokladní, protahovat ji čtečkou ani zadávat PIN. U nákupů v hodnotě nižší než 20 euro není vyžadován ani podpis držitele karty. PayPass je proto ideální v místech, kde je důležitá rychlost, např. ve fast foodech, trafikách, parkovištích či v městské hromadné dopravě.

Bezkontaktní technologie otevírají rovněž nové dveře na poli designu platebních karet. Technologii MasterCard PayPass je možné zabudovat např. do hodinek, mobilního telefonu nebo klíčenky a používat tyto nosiče k platbám za zboží a služby. Tento způsob plateb již společnost MasterCard úspěšně implementovala například v Turecku, kde je možné platit hodinkami s touto technologií.

Platební řešení pro bezkontaktní platby představila společnost MasterCard v Evropě jako první a nyní již funguje v řadě zemí, např. v Turecku, ve Velké Británii, Francii, Španělsku, Švýcarsku, Německu, Itálii a v Polsku.

K červnu 2009 bylo na celém světě vydaných více než 61 miliónů nosičů technologie MasterCard PayPass. Pomocí tohoto bezkontaktního řešení je možné platit u více než 153 000 obchodníků ve 29 zemích světa.

Pro více informací o MasterCard PayPass navštivte www.paypass.com nebo www.mastercard.cz