Společnosti Fincentrum a MasterCard Europe odstartovaly osmý ročník prestižního ocenění MasterCard Banka roku

Prestižní ocenění MasterCard Banka roku odstartovalo. Banky a pojišťovny odevzdaly podklady pro hodnocení odborné poroty, zároveň odstartoval výzkum veřejného mínění českých spotřebitelů. Ceny ve dvanácti kategoriích rozdělí organizátor, společnost Fincentrum, a generální partner MasterCard Europe ve středu 21. října 2009.

Cílem ocenění MasterCard Banka roku je ohodnotit služby a produkty finančních institucí působících v ČR. Ocenění je každoročně pořádáno pod záštitou Ministerstva financí České republiky.

Očekáváme, že právě v letošním roce budou výsledky ocenění pro širokou veřejnost zajímavé. Jsme zvědaví, jak přistoupí banky ke zpracování podkladů a porota k následnému hodnocení – zda zvítězí inovace a produktové novinky, nebo bude hlavním tématem letošního roku stabilita a schopnost přečkat bez úhony stávající ekonomickou a finanční krizi, uvedl Petr Stuchlík, předseda organizačního výboru ocenění.

Hodnocené finanční instituce sledují s napětím výsledky každého ročníku ocenění MasterCard Banka roku, a to nejen proto, že jim poskytuje zpětnou vazbu odrážející jejich celoroční úsilí, ale také proto, že je důležitým signálem i pro akcionáře a klienty, uvedl Pavel Javorský, ředitel kanceláře MasterCard Europe pro Českou republiku a Slovenko.

O vítězích deseti z dvanácti kategorií rozhoduje odborná porota. Hlasování probíhá korespondenční formou pod notářským dohledem, stejně jako zpracování výsledků. Porota je složena z přibližně 50 členů – odborníků z finanční oblasti, sféry bankovnictví, státní správy, akademické a politické sféry a v neposlední řadě zástupců předních korporací v ČR. Žádný z porotců není zaměstnán v hodnocených institucích či jinak zainteresováni na výsledcích ocenění.

Vítěz ocenění Nejdůvěryhodnější banka roku 2009 vzejde z výsledků výzkumu veřejného mínění, který provede společnost STEM/MARK. Výzkum veřejného mínění je podle nás jediný způsob, jak objektivně zvolit tu nejdůvěryhodnější banku v České republice. Hlasování probíhá formou dotazování napříč celou Českou republikou na reprezentativním vzorku obyvatel, doplnil Petr Stuchlík.

Kategorie Bankéř roku má v rámci celého ocenění zvláštní postavení – je jedinou kategorií, ve které je hodnocena osoba, nikoli produkt nebo instituce. V této kategorii jsou nominováni vrcholní představitelé bankovních domů nominovaných v hlavní kategorii. Porotou této kategorie jsou sami bankéři, kteří vyberou ze svého středu „nejlepšího“ Bankéře roku 2009.

Vítězství z loňského ročníku bude obhajovat Raiffeisenbank v hlavní kategorii Banka roku, v kategorii Nejdůvěryhodnější banka roku pak Česká spořitelna. Titul Pojišťovna roku se pokusí obhájit Kooperativa pojišťovna.