Malý investiční úvěr od ČSOB snadno umožňuje financovat rozvoj živností a malých firem

Do konce května může ČSOB odpustit poplatek za jeho zřízení

Malý investiční úvěr je určen podnikatelům, především živnostníkům a velmi malým podnikům k účelovému financování pořízení, modernizaci či opravy movitých věcí nebo pořízení, koupi a rekonstrukci nemovitostí. ČSOB pro všechny zájemce o tento úvěr připravila akční slevu spočívající v možnosti odpuštění poplatku za poskytnutí úvěru, kterou mohou využít do konce května a ušetřit tak až 6.000,– Kč.

Malý investiční úvěr je poskytován od 50 tisíc Kč až do 3 milionů Kč, jeho maximální splatnost činí 10 let. Jistina úvěru je splácena pravidelně měsíčně nebo čtvrtletně a pro podnikatele je jistě velmi zajímavá také možnost odkladu splátky jistiny na dobu až 6 měsíců. Úroky jsou spláceny pravidelně měsíčně, úroková sazba je pohyblivá. Její výše se stanovuje ve vazbě na PRIBOR a v současnosti se pohybuje od 6,6% p.a. K zajištění úvěru lze do určité výše, která se určí na základě obchodního obratu podnikatele, použít biancosměnka.

Malý investiční úvěr umožňuje podnikatelům a malým společnostem velmi dobře rozvíjet podnikání. Firma, která se nerozvíjí a nezvyšuje svůj obchodní obrat, sotva může dlouhodobě přežít v zesíleném konkurenčním prostředí Evropské unie, uvedl Aleš Pospíšil, ředitel útvaru financování malých a středních firem ČSOB.

Pokud podnikatel přinese šest přesně stanovených dokumentů, pobočka je schopna v krátké době oznámit, zda Malý investiční úvěr získá. K posouzení žádosti o malý investiční úvěr potřebuje:

• Žádost o úvěr (formulář banky)
  • Daňová přiznání za předchozí 2 daňová období, tak jak je předložil finančnímu úřadu, tedy včetně všech příloh a finančních výkazů (pokud je vyhotovuje)
  • Pokud má klient obchodní obrat vyšší než 10 mil.Kč za rok, předloží ještě aktuální výkazy (měsíční, čtvrtletní nebo pololetní) a výkazy za srovnatelné období loňského roku
  • Potvrzení o bezdlužnosti vůči správě sociálního zabezpečení a finančnímu úřadu
  • Doklad opravňující k podnikání fyzické osoby nebo výpis z obchodního rejstříku ne starší 3 měsíců
  • Další doklady týkající se zajištění (po dohodě s pobočkou)