Malé a střední podniky zaostávají ve využívání nebankovních finančních zdrojů

Malé a střední podniky v ČR zaostávají za Evropou ve využívání factoringu pro financování provozního kapitálu. Zatímco v zemích západní Evropy obrat factoringových firem dosahuje v průměru 5 až 8 procent hrubého domácího produktu, v Česku je to okolo 3 procent.

Situace je o to paradoxnější, o co je v ČR komplikovanější přístup malých a středních podniků k bankovním úvěrům (konkrétně např. k revolvingovému úvěru se zástavou pohledávek) oproti zahraničí. Výhodami factoringového financování jsou mj. možnost zahájení spolupráce a získání kapitálu do dvou týdnů, vyšší úvěrové krytí, zlepšení bilance pohledávek, možnost převedení rizika neplacení odběratele na factora. Vyvedení správy pohledávek mimo společnost apod.

Podle Pavla Schweinera, obchodního ředitele O.B.HELLER však bilance roku 2004 nasvědčuje, že si výhody spojené s factoringovým financováním uvědomuje stále větší počet podniků. Společnost O.B. HELLER zaznamenala loni významný nárůst poptávky po factoringových službách, který se projevil v meziročním růstu obratu o 9,5 procenta na 16,2 mld. korun. Těžiště klientů tvoří jak obchodní, tak výrobní především tuzemské firmy. Rok 2004 znamenal příliv podniků z oblasti stavebnictví, strojírenské výroby a textilního průmyslu.

Stěhování výroby za levnější kvalifikovanou pracovní silou ze západu na východ Evropy má reálný vliv i na poskytovatele factoringových služeb. Podle Pavla Schweinera rok 2004 přinesl významnou změnu struktury poptávky. Vzhledem k přesouvání výroby ze západní Evropy do České republiky a následnému exportu zboží zpět na západní trhy, zaznamenal O.B.HELLER zvýšenou poptávku po financování exportních dodávek. Pro tento typ operací se nejvíce používá bezregresní factoring, uvedl Schweiner. Tento finanční produkt kombinuje finanční úvěr s pojištěním rizika nezaplacení pohledávky. Bezregresní factoring loni tvořil téměř 13 % celkového obratu. O.B.HELLER.