MAJETEK VE SPRÁVĚ MEZIROČNĚ VZROSTL O 78 %

Ohlašovací povinnost členů AKAT ke konci 1. čtvrtletí 2003 znovu potvrdila rostoucí trend u majetku v asset managementu. K 31. 3. 2003 členové spravovali majetek ve výši 148, 501 mld. Kč, což je o 78 % více než bylo registrováno ke konci 1. čtvrtletí loňského roku tj. 83,232 mld. Kč. Členové AKAT zobchodovali v březnu 2002 cenné papíry v objemu 335, 680 mld. Kč.

Z údajů o spravovaném majetku klientů vyplývá, že 89 % těchto investic (132,476 mld. Kč) je pod aktivní správou a jen 11 % (16, 025 mld. Kč) majetku je spravováno formou poradenského mandátu.

Z březnové ohlašovací povinnosti rovněž vyplývá, že necelých 91 % všech obchodů s cennými papíry činily obchody s domácími dluhopisy, které dosáhly výše 305, 070 mld. Kč. Objem obchodů s domácími akciemi činil 6,6 % (22, 302 mld. Kč) a s emisemi fondů byla v březnu uzavřena 2,5 % obchodů (8, 308 mld. Kč). Celkové objemy březnových obchodů byly dnes zveřejněny na webových stránkách AKAT (www.akatcr.cz).

Asociace pro kapitálový trh (AKAT) je zájmovým sdružením právnických osob a svou činností usiluje o rozvoj, standardizaci a popularizaci českého kapitálového trhu. Hlavním cílem AKAT je přispět k vytvoření kapitálového trhu slučitelného s prostředím kapitálových trhů v zemích Evropské unie. AKAT byl založen v dubnu 2000. Předsta­venstvo AKAT je sedmičlenné, jeho členy jsou Jan Bárta (ČSOB, a.s.), Marek Belšan (Weinhold Legal, v.o.s.), Martin Fuchs (HSBC Bank plc – pobočka Praha), Jan D. Kabelka (ING Investment Management (C.R.), a.s., Petr Koblic (CA IB Securities, a.s.), Petr Šrámek (advokát) a David Votápek (Citibank, a.s.).

Všechny údaje zjištěné v rámci ohlašovací povinnosti členů AKAT velmi dobře vypovídají i o výkonnosti celého českého trhu. Současných 42 členů a partnerů AKAT, dominantních účastníků místního kapitálového trhu, totiž představuje:
• 95% podíl na akciovém trhu Burzy cenných papírů Praha, a.s.,
• 90% obchodů se zahraničními fondy v ČR,
• všechny tzv. tvůrce trhu (market-makers) na českém trhu s dluhopisy,
• většinu tzv. tvůrců trhu (market-makers) na akciovém trhu BCPP, a.s.,
• většinu účastníků devizového trhu v ČR.