Majetek ve správě AKAT dosáhl 264 mld. CZK

Objem majetku, individuálně obhospodařovaného obchodníky s cennými papíry, členy Asociace pro kapitálový trh dosáhl na konci prvního čtvrtletí letošního roku více než 264 miliard korun. Oproti předcházejícímu čtvrtletí je to navýšení o téměř jednu třetinu (k 31.12 2004 bylo ve správě 206 miliard Kč).

O prvních pět míst se dělí následující společnosti:

Správa aktiv
1 ČSOB Asset Management, a.s 73,049 mld. Kč
2 ING Investment Management (C.R.), a.s. 54,914 mld. Kč
3 Komerční banka, a.s. 45,327 mld. Kč
4 Česká spořitelna, a.s. 36,642 mld. Kč
5 Credit Suisse Asset Management (Praha) a.s. 28,548 mld. Kč
Ostatní členové AKAT 26,244 mld. Kč
Celkem 264,726 mld. Kč

Individuální obhospodařování klientského majetku (asset management) je využíváno především ze strany institucionálních investorů (více než 163 miliard korun), mezi které patří zejména penzijní fondy, pojišťovny, výrobní podniky, municipality a neziskové organizace. Soukromí investoři (fyzické osoby) svěřili obchodníkům s cennými papíry více než 16 miliard korun. Nejrychleji rostoucí složkou je majetek investovaný do fondů kolektivního investování, které spravují obchodníci s cennými papíry – členové AKAT. Na konci 1. čtvrtletí dosáhl uvedený majetek 86 miliard korun.

Struktura klientských aktiv podle typu obhospodařova­telského manadátu odlišuje aktivní správu (spočívá v obhospodařování finančních prostředků na základě volné úvahy obchodníka), kterou využívají hlavně fyzické a právnické osoby a správu pasivní, které naopak dávají přednos fondy kolektivního investování (vyžaduje souhlas klienta s jednotlivými transakcemi).