Magistrát hlavního města Prahy spouští informační kampaň „Bezpečný výběr z bankomatů“

Praha, 30. ledna 2007 – Magistrát hlavního města Prahy spouští od února 2007 svou novou kampaň s názvem „Bezpečný výběr z bankomatů“. Kampaň vypracovalo oddělení prevence kriminality hl.m. Prahy ve spolupráci s agenturou united people. O odborné konzultace byla požádána společnost MasterCard Europe, přední platební systém stojící za značkami platebních karet MasterCard, MasterCard Electronic a Maestro.

Kampaň „Bezpečný výběr z bankomatů“ je další součástí dlouhodobé strategie prevence kriminality. Cílem této preventivní politiky je vytvořit v rámci Prahy bezpečné prostředí, tedy snížit míru a závažnost trestné činnosti a zvýšit tak pocit bezpečnosti občanů.

Cílem projektu „Bezpečný výběr z bankomatů“ je zvýšit bezpečí a zároveň informovanost obyvatel i návštěvníků hl.m. Prahy při používání platebních karet, zejména pak při výběru hotovosti z bankomatů. K tomuto účelu bude sloužit informační brožura se speciálním stojánkem a zároveň city lighty, které budou komunikovat základní sdělení celé kampaně. Kampaň bude probíhat v únoru a březnu 2007 s přesahem i do dalších měsíců.

Platební karty představují v současné době běžný platební prostředek, který se stal součástí našeho každodenního života. Platební karty šetří nejen čas svým držitelům, ale představují pro ně také jeden z nejbezpečnějších platebních prostředků.

„V rámci kampaně „Bezpečný výběr z bankomatů“ jsme chtěli upozornit na několik základních pravidel a zásad, které by měl každý držitel platební karty dodržovat. I nejbezpečnější platební prostředek si totiž musíme hlídat,“ komentoval chystanou kampaň první náměstek primátora hlavního města Prahy Mgr. Rudolf Blažek.

„Naše odborné konzultace k obsahu kampaně „Bezpečný výběr z bankomatů“ představují jednu z forem spolupráce společnosti MasterCard se státní správou,“ řekl Ján Čarný, generální ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku, Slovensko a Polsko. „Možných forem spolupráce je však více. V Rusku existuje například již co-brandová platební karta pro výplatu sociálních dávek. Tato karta představuje program, který přinese úsporu nákladů a také výrazně sníží požadavky na administrativu. I v České republice bychom chtěli využít zkušenosti ze zahraničí a spolupráci se státní správou prohloubit,“ dodal Ján Čarný.

Hlavní komunikační sdělení kampaně:

Pokud je to možné, využívejte raději možnosti platby kartou u obchodníka a nenoste u sebe velkou finanční hotovost. V případě, že hotovost opravdu potřebujete a vybíráte ji z bankomatu, buďte opatrní. Tak jako při jakékoli jiné manipulaci s penězi i zde hrozí, že se stanete předmětem zájmu nepoctivých lidí. Proto buďte obezřetní, dodržujte základní pravidla bezpečnosti a nedejte zlodějům příležitost dostat se k vašim penězům. Většina obchodních míst a poskytovatelů služeb v Praze umožňuje v současné době platby kartami. Využívejte proto této možnosti co nejčastěji. Minimalizujte nebezpečí, že se vaše peníze dostanou do cizích rukou.

Doplňující informace, které se staly základem pro vytvoření kampaně

Desatero bezpečnosti při výběru z bankomatu:

1. Při zadávání PIN při výběru z bankomatu či kdekoliv jinde si zakryjte klávesnici rukou!
  2. Zásadně si nenechte u bankomatu od nikoho radit a řiďte se pouze pokyny, které jsou uvedeny na obrazovce bankomatu!
  3. Nikdo nemá právo vaši transakci přerušit, ani ochranka nebo jiný personál banky či obchodního centra nesmí zasáhnout do vaší transakce!
  4. Pokud se v okolí bankomatu pohybuje vám podezřelá osoba, odložte výběr hotovosti na později!
  5. Pokud není bankomat v noci dostatečně osvětlen, raději ho nepoužívejte a vyberte si jiný nebo si přizvěte někoho s sebou!
  6. Po dokončení transakce si dobře uschovejte hotovost!
  7. Po dokončení transakce si nezapomeňte vzít zpět svou kartu a pokud je to možné, tak i účtenku o provedené transakci!
  8. Nikdy si nezapisujte PIN na platební kartu nebo do peněženky, ve které platební kartu nosíte!
  9. Svůj PIN nikdy nikomu nesdělujte! Nesdělujte ho ani svým rodinným příslušníkům, zástupcům finančních institucí ani policii či obchod
  10. V případě, že jste ztratili svou platební kartu nebo Vám byla odcizena, neprodleně to nahlaste své vydavatelské bance! Ta vaši kartu ihned zablokuje, čímž zamezíte jejímu zneužití.