Maestro ve Velké Británii posiluje: přebírá značku Switch

_ Společnost Switch Card Services, vlastník značky britských debetních karet Switch, schválila převedení této značky na Maestro.
_ Převod, který přináší výhody držitelům karet Switch, bankám i obchodníkům, by měl trvat pět let. Zahájen bude ihned.

Praha, 6. srpna 2002 – Společnost MasterCard oznámila, že mezi společnostmi Switch Card Scheme a MasterCard Europe došlo k principiální dohodě o převedení značky debetních karet Switch na značku Maestro. Převod značky Switch na Maestro, jehož dokončení se předpokládá v polovině roku 2007, bude zahájen okamžitě. V počátečních fázích této akce bude většina karet i obchodů ve Velké Británii označena logy obou značek, později bude značka Switch postupně stahována.
„Skutečnost, že si tak silný a dynamický trh debetních karet, jako je Velká Británie, zvolil značku Maestro, nám pomůže propagovat výhody našeho debetního programu po celém světě,“ uvedla Ann Camarillo, ředitelka pro debetní karty společnosti MasterCard. Kromě blízkého uzavření dohody o převedení značky se představitelé programu Switch Scheme zároveň rozhodli zadat zpracování transakcí externímu dodavateli, společnosti EPS-Net. Ta zajišťuje pro transakce MasterCard a Maestro telekomunikační provoz a zpracování dat v Evropě. EPS-Net bude mít na starost zpracování všech transakcí mezi účastníky programu v rámci Velké Británie.
Příslib značky Maestro
Značka Maestro, jejímž vlastníkem je společnost MasterCard, představuje vedoucí světovou značku debetních karet. Kartami Maestro lze dnes platit u více než šesti milionů obchodníků a lze s nimi vybírat hotovost z více než 790 tisíc bankomatů po celém světě. Maestro je zároveň přední celosvětový debetní program fungující on line. Má více účastnických emitentů, karet a akceptačních míst ve více zemích než všechny ostatní on line značky debetních karet. Většina karet Switch je označena logem Maestro, jakožto značkou mezinárodní akceptace, již nyní. Převzetí značky Switch v plném rozsahu značkou Maestro má však celý karetní program zjednodušit a zpřehlednit.
„Silná globální značka dává zákazníkům jistotu, kterou si přejí mít. Naším přáním je, aby si držitelé karet po celém světě uvědomili, že s kartou Maestro mohou vždy nakupovat s důvěrou,“ uvedl Ján Čarný, regionální ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku a Slovensko. „Úspěch značky Maestro ukazuje, že se nám toto daří. Značka Maestro s počtem více než 1,8 milionu vydaných karet patří k nejúspěšnějším kartám na českém trhu.“
Tim Green, generální ředitel společnosti Switch Card Services, prohlásil: „Karta Switch byla ve Velké Británii velmi úspěšná. Zúčtování 1,3 miliardy transakcí za rok a roční útraty ve výši přes 45 miliard liber se stalo součástí našeho všedního života i jazyka. Dohoda s MasterCard nicméně zajistí ještě větší nárůst objemu využívání debetních karet jak ve Velké Británii, tak i v zahraničí. Mezinárodní obchod boří hranice mezi státy, a proto má jednoznačně smysl přejít na Maestro.“
Dr. Peter Hoch, prezident společnosti MasterCard Europe, k tomu dodal: „Jsme velmi rádi, že se Výbor členů konsorcia Switch rámcově dohodl na převodu tohoto úspěšného a oblíbeného programu debetních karet pod značku Maestro. Výhody pocítí všichni zúčastnění – obchodníci budou mít přístup k milionům nových zákazníků po celém světě, na druhé straně držitelé karet budou využívat jedinou a jednoznačně identifikovatelnou celosvětově platnou debetní značku.“
O společnosti MasterCard International
Společnost MasterCard International vlastní komplexní portfolio známých a široce akceptovaných značek platebních karet jako MasterCardâ, Cirrusâ a Maestroâ. Jejich loga v současné době naleznete na více než 1,7 miliardách kreditních, platebních a debetních karet, které jsou v současné době v oběhu. MasterCard jako organizace sdružující více než 15 000 členských finančních institucí poskytuje služby malým i velkým podnikům a zákazníkům ve 210 zemích a teritoriích. Společnost si udržuje prvenství v kvalitě a inovacích a nabízí širokou škálu platebních řešení ve virtuální i tradiční sféře. Její oceňovaná reklamní kampaň Pricelessâ, která v současné době běží ve 45 jazykových mutacích v 90 zemích, dává značkám MasterCard skutečně globální dosah. Žádná jiná karta na světě není přijímána na tolika místech a tolika obchodníky jako MasterCard, kterou lze použít na více než 24 miliónech míst. Hrubý objem provedených obchodů v roce 2001 činil 986 miliard USD. Další informace o společnosti získáte na jejích webových stránkách na adrese http://www.mastercard.com.

Redakční poznámky

Karta Switch
_ Uvedena na trh v roce 1987
_ Přední program debetních karet ve Velké Británii
_ Členy konsorcia Switch je na třicet britských bank a stavebních spořitelen
_ Jedna ze tří plateb uskutečněných ve Velké Británii kartou je provedena s pomocí karty Switch
_ 1,3 miliardy transakcí v roce 2001, což odpovídá počtu 44 transakcí za vteřinu
_ Vydáno 21 mil. karet
_ Karty Switch přijímá na 580 tisíc obchodních míst po celé Velké Británii
Maestro
Maestro je vedoucí značkou debetních karet společnosti MasterCard International. Držitelům nabízí bezpečný a pohodlný přístup k běžným účtům odkudkoliv ze světa. Maestro je jedinou on line globální debetní značkou založenou na systému PIN, kterou lze využít k nákupům na 6,3 mil. obchodních míst a k výběru hotovosti z více než 790 tisíc bankomatů MasterCard/Ma­estro/Cirrus umístěných po celém světě. Logo značky Maestro se v současné době objevuje na 445 mil. karet vydaných v 87 zemích. Ve 40 zemích jde o tuzemskou značku.
Během uplynulého roku zaznamenala značka Maestro pozoruhodný růst. Počet vydaných karet vzrostl ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2001 o 16 procent na 445 mil. ke konci prvního čtvrtletí roku 2002. V současné době byly zpracovány a realizují se nové programy, umožňující vydávat karty i prostřednictvím dalších distribučních kanálů, zejména v Evropě.
Region Evropy nadále zůstává těžištěm rozvoje značky Maestro. Ta byla v Evropě uvedena na trh v roce 1991 a evropští držitelé této karty v současné době představují téměř polovinu všech dosud vydaných karet Maestro.
Rozvoj značky
Předplacená karta Maestro Pre-Paid, která byla na trh uvedena v létě roku 2001, dokládá odhodlání nadále značku Maestro budovat a rozvíjet. Tak jako všechny ostatní karty Maestro i předplacené debetní karty Maestro Prepaid Debit jsou akceptovány po celém světě na všech místech označených Maestro a Cirrus. Tato předplacená karta je ideální pro spotřebitele, kteří nemají bankovní účet nebo pro ty, kteří během dovolené chtějí omezit útratu v zahraničí. Lze je také uplatnit jako karty T&E, dárkové karty, pro účely výplaty nebo jako nákupní karty. Původně byly zavedeny ve Španělsku, ostatní členské banky již zavádění tohoto nového produktu zahájily.

Význam debetu
Rozvoj programů debetních karet vložil spotřebitelům do rukou mocný nástroj: ke svým penězům se bezpečně dostanou odkudkoli. Členským bankám a obchodníkům nabízí značka perspektivní nové obchodní příležitosti.
Výhody pro držitele karet
_ Karty se přijímají po celém světě
_ Pohodlné použití
_ Bezpečné použití
_ Jednodušší zacházení než s hotovostí nebo šeky

Výhody pro obchodníky
_ Rychlejší platby
_ Zaručené platby
_ Nižší riziko podvodu
_ Méně administrativy
Výhody pro členské banky
_ Konkurenční výhoda
_ Kvalitnější služby zákazníkům
_ Další posílení možnosti udržet si zákazníky

EPS-Net
EPS-Net poskytuje v Evropě společnosti MasterCard technicky nejmodernější prostředí pro zpracování transakcí. Zajišťuje plnou konektivitu ve 42 evropských státech. Spolu se sítí Banknet tvoří globální platformu zajišťující velmi bezpečné, vysoce disponibilní a narušením odolné řešení pro zpracování transakcí pro jakoukoli finanční instituci po celém světě. Zajišťuje také služby autorizace, zúčtování a vypořádání tuzemských transakcí ve více než dvaceti zemích. EPS-Net je účelově zaměřena na nabídku nákladově efektivních řešení pro zpracování transakcí provedených s pomocí platebních karet.