Linka Českých aerolinií do Říma oslaví 70 let existence

České aerolinie v pátek oslaví sedmdesát let od zahájení pravidelného leteckého spojení mezi Prahou a italským hlavním městem Římem. Poprvé tehdejší Československé aerolinie letěly do této destinace 16. května 1938. Spoj byl tehdy provozován se čtyřmi mezipřistáními a to na lince Praha – Bratislava – Klagenfurt – Terst – Benátky - Řím. V současnosti společnost na dvě spojení denně nasazuje letouny Boeingy 737 pro 108 cestujících, které trasu z Prahy do Říma uletí za 1:50 hodin.

Tehdejší Československé aerolinie zahajovaly provoz do Říma v roce, který vzhledem k pozdějšímu zahájení druhé světové války zastavil nadějný růst československého civilního letectví. Přesto v roce 1938 zahrnovala letecká síť ČSA celkem 24 úseků, z toho 12 zahraničních.

Spojení Českých aerolinií z Prahy do Říma a zpět využilo vloni 120 700 cestujících, což byl meziroční nárůst o 3,2 procenta. Celkem České aerolinie uskutečnily mezi Prahou a Římem v roce 2007 více než 710 letů, tedy o 5,8 procenta více než v předchozím roce.

Řím je tak nejvytíženější linkou Českých aerolinií mezi Prahou a Itálií. Kromě spojení s hlavním italským městem nabízejí České aerolinie dvakrát denně linku do Benátek, dvakrát denně do Boloně a dvakrát denně do Milána.

Leteckého spojení Českých aerolinií mezi Prahou a Římem využívají především italští podnikatelé a manažeři. Odletový čas z Říma v brzkých ranních hodinách a návrat večer umožňuje spojení využít k jednodenním obchodním jednáním v Praze. Odletové časy v kombinaci s možností využití polední linky v code-sharové spolupráci s Alitalií ale stejně tak vyhoví českým obchodníkům při jejich pracovních cestách nebo turistům při návštěvě Itálie.

České aerolinie v době platnosti letního letového řádu, tedy od 30. března do 25. října nabízejí do Říma dvě denní spojení s odletem z Prahy v 11:50 a ve 20:15. Z Říma mohou cestující letět v 7:45 a 14:25. Kromě těchto dvou spojení mohou cestující Českých aerolinií v rámci code-sharové spolupráce s Alitalií využít polední spojení, které z Říma startuje v 11:40 a z Prahy pak ve 14:30 hodin.