Likvidace škod v ČP: po sněhu voda, po vodě vichřice, blesky a krupobití

Česká pojišťovna v současné době eviduje téměř 62 tisíc živelních pojistných událostí. Nejvíce z nich, více než 36 tisíc, je z tíhy a sesuvu sněhu, a přestože je horké léto, každým týdnem ještě škody z tohoto rizika v hlášeních Klientského servisu přibývají. „Jen v druhém červencovém týdnu to bylo přes tři stovky hlášení. Jde zřejmě o chataře a chalupáře, kteří teprve přijíždějí do svého druhého domova na dovolenou a objevují zimní škody,“ uvádí vrchní ředitel likvidace pojistných událostí z neživotního pojištění Marek Orawski.

Druhou nejčastější příčinou jsou záplavy s více než 17 tisíc škodami. S oběma kalamitami se Česká pojišťovna vypořádala a nyní má vyřízenu naprostou většinu těchto pojistných událostí. Největší škody sníh a voda napáchaly na severní Moravě, odkud je evidováno více než 13 tisíc škod, ve východních Čechách, téměř 12 tisíc a po 11 tisících hlášeních je zaznamenáno z jihu Čech i Moravy.

Za první pololetí pak ve statistikách přibyly ještě další živelní škody – v 1840 případech úder blesku, téměř dvojnásobný počet škod z vichřic a přes 2 500 škod z krupobití. Jen za tři kritická období jednoho až dvou dnů během uplynulého měsíce naskočil počet pojistných událostí hlavně z letních živlů, tedy úderů blesku, vichřic, krupobití a následných povodní o dalších téměř pět tisíc kusů, což je jen pro ilustraci zhruba polovina počtu škod z březnových záplav. Tentokrát byly nejvíce postiženy regiony jižních a východních Čech a jižní Moravy.

„Zatím poslední záplavy po přívalových deštích byly charakteristické tím, že v mnoha místech republiky zasáhly i objekty, které byly daleko od vodních toků a jejichž majitele by nikdy nenapadlo, že by mohly být zaplaveny. Tady je vidět, jak příroda dokáže být nevyzpytatelná,“ doplňuje Marek Orawski.

Po letošních kalamitních škodách přišlo více než 400 klientů České pojišťovny o svoji střechu nad hlavou, nejčastěji v jižních Čechách – 145 a na severní Moravě – 110. Nejvíce štěstí měli Západočeši, jejich region byl zasažen jen lokálně a není odtud registrována ani jedna totální škoda. Naštěstí valná většina majetkových škod byla více či méně složitě opravitelná či nahraditelná. Také majitelé nemovitostí, kteří zažili velkou vodu již poněkolikáté, i přes svůj zhoršený psychický stav vynášeli cennější věci do vyšších pater a aktivně se snažili zmírnit rozsah své újmy.

Dosavadní živelní kalamity přinesly i několik zajímavostí. Například vylitím řek Moravy, Dyje a Kyjovky v jejich soutoku došlo k zaplavení ozimých plodin. Na malém prostoru ještě dnes stojí voda a v ní se uhnízdily divoké husy s housaty, která se v porostech trav díky nedostupnosti člověka mohla nerušeně vylíhnout. Povodeň tak paradoxně místní fauně pomohla. Život si zachránila také důchodkyně ze severní Moravy, která v době zřícení svého domu byla na zahradě. Hodinu před tím však procházela svým domem za doprovodu statika, který ji ujišťoval, že dům tíhu sněhu vydrží.

Za všechny kuriózní i zcela obyčejné pojistné události Česká pojišťovna vyplatila a vyplatí téměř 1,5 miliardy korun.