Lidé se více zajímají o Evropskou unii

1. května 2006 to budou dva roky, co Česká republika vstoupila do Evropské unie. Členství v EU znamenalo řadu změn i pro Českou správu sociálního zabezpečení, která je od 1. května 2004 podle tzv. koordinačních nařízení EU styčným orgánem pro 24 států Evropské unie a 3 státy Evropského hospodářského prostoru pro oblast důchodového a nemocenského pojištění.

To v praxi znamená, že ČSSZ poskytuje součinnost ostatním institucím sociálního zabezpečení jak v České republice, tak i v zahraničí. Vystavuje například potřebné evropské formuláře (E-formuláře) pro úřady práce, osobní listy důchodového pojištění pro zahraniční nositele pojištění aj. Z evidence ČSSZ přitom vyplývá, že se zájem o „evropské“ sociální zabezpečení stoupá.

V prvním čtvrtletí 2006 ČSSZ evidovala celkem 42 107 podání klientů týkajících se evropských záležitostí. To znamená průměrně měsíčně více než čtrnáct tisíc úkonů v souvislosti s Evropskou unií. Ve stejném období roku 2005 všechna pracoviště ČSSZ řešila celkem 26 160 evropských podání, což znamená průměrně měsíčně 8 720 úkonů v kontextu s EU.

Nejvíc úkonů, celkem 14 462, se v 1. čtvrtletí 2006 vztahovalo k důchodům, 12 213 úkonů se týkalo příslušnosti k právním předpisům a 5 202 úkonů bylo z oblasti „evropských“ peněžitých dávek v nemoci a mateřství. Ve stejném období minulého roku se přitom veřejnost nejvíc zajímala o příslušnost k právním předpisům – celkem 8 789 úkonů.

V letošním prvním čtvrtletí se o sociální pojištění v souvislosti s Evropskou unií zajímali zejména klienti ČSSZ ve Středočeském kraji (více než 1 000 úkonů průměrně měsíčně), lidé v Brně (více než 680 úkonů průměrně měsíčně) a obyvatelé Prahy (600 úkonů průměrně měsíčně). Ve sledovaném období roku 2006 převažovaly přitom celkově dotazy (21 667) nad žádostmi (15 123). Na všech 91 pracovištích ČSSZ v celé republice informace podávali odborně vyškolení a jazykově vybavení zaměstnanci.

Za celý rok 2005 řešila Česká správa sociálního zabezpečení celkem 117 464 tzv. evropských podání. To znamená průměrně měsíčně 9 789 podání, což je ve srovnání s měsíčním průměrem v roce 2004 nárůst o 14 %. Tehdy zaměstnanci ČSSZ řešili průměrně měsíčně 8 373 úkonů v souvislosti s Evropskou unií. Více informací najdete v tiskové zprávě na webových stránkách ČSSZ na adrese http://www.cssz.cz/…6/060126.asp .

Základní informace o sociálním zabezpečení v Evropské unii mohou lidé najít ve čtyřech informačních letácích, které ČSSZ vydala. Týkají se obecných principů sociálního zabezpečení, důchodů, příslušnosti k právním předpisům a peněžitých dávek v nemoci a mateřství. Letáky jsou k dispozici na všech pracovištích ČSSZ a v elektronické podobě také na webových stránkách ČSSZ na adrese http://www.cssz.cz/…/inf_mat.asp. Zde jsou také další podrobné informace k sociálnímu zabezpečení v Evropské unii.