Letošní živelní kalamity mají na svědomí zhruba 50 tisíc škod klientů České pojišťovny a jsou téměř srovnatelné s katastrofálními záplavami 2002

[Tisková zpráva] Rok 2010 přinesl klientům České pojišťovny jedno z nejvyšších množství kalamitních škod v historii. Pokud se letošní přírodní pohromy sečtou dohromady, téměř dosahují počtu pojistných událostí ze záplav roku 2002 – tehdy to bylo 53 tisíc, aktuálně za rok 2010 se počet škod šplhá k hranici 50 tisíc.

Očekává se, že letošní pojistné plnění za čtyři kalamity překročí 2,1 miliardy korun. Zajímavostí je, že většina letošních živlů udeřila stejně jako v předchozích letech ve dnech volna.

Kalamity roku 2010

•    Kalamita Tíha sněhu (leden až březen 2010): Nahlášeno 24 400 pojistných událostí

•    Kalamita (Povodně květen 2010, Morava ): Nahlášeno 6 350 PU

•    Kalamita (Povodně srpen 2010, severní Čechy ) byla srovnatelná s povodněmi v květnu:  Nahlášeno 6300 PU

•    Kalamita ( Krupobití srpen 2010 – Praha a její okolí ): Nahlášeno 11 300 PU

Celkový počet škod bude téměř 50 tisíc pojistných událostí více než 2,1 miliardy korun.

Pokud jde o příčiny škod, tak polovinu škod tvoří riziko tíhy nebo sesuvu sněhu či námrazy a o zbývající polovinu se zhruba stejným dílem dělí krupobití, povodeň a záplava, které jsou doplněné v malém množství přidruženými riziky, jako vichřice, nebo pády stromů a jiných předmětů.

Porovnání s rokem 2009, který byl ve znamení podobně regionálních kalamit – zejména letních záplav a povodní na Moravě a jihu Čech a také dvěma zemědělskými kalamitami z příčin krupobití a vichřice. Celkem bylo v roce 2009 za tyto živelní události registrováno téměř 30 tisíc škod za 1,9 miliard korun. Z tohoto úhlu pohledu je letošní rok, který ještě ani neskončil mnohem horší – jak co do počtu pojistných událostí, tak i výše pojistného plnění.

Aktuálně – Svatováclavské povodně – jsou poslední kalamitou a naštěstí jedinou, při níž zřejmě aktuální počty škod budou nižší, než původně odhadované. Zatím klienti registrovali necelé čtyři stovky a počítá se s maximálně tisícovkou za zhruba 25 milionů korun.