Letiště Praha dosáhlo čistého zisku ve výši 654 milionů korun

Hospodaření Letiště Praha skončilo v prvním pololetí 2007 čistým ziskem ve výši 654,1 milionů korun. Oproti stejnému období loňského roku se hospodářský výsledek ve srovnatelných hodnotách (tedy s použitím stejné metodiky v oblasti životnosti majetku a jeho odpisů, která byla přijata až v závěru roku 2006, i pro 1.pololetí 2006) zlepšil o 9,7 %. Výnosy společnosti přesáhly 2,6 miliardy korun a ve srovnání s prvními šesti měsíci 2006 se zvýšily o 6,6 %. Náklady v důsledku otevření Terminálu Sever 2 meziročně vzrostly o 5,6 % a dosáhly 1,95 miliard korun.

„Na základě dosavadních výsledků předpokládáme, že ke konci roku 2007 našimi branami projde více než 12 milionů cestujících. A především díky příjmům z letecké a komerční činnosti odhadujeme, že plánovaný provozní a hospodářský výsledek by měly být překročeny,“ uvedl Miroslav Dvořák, generální ředitel Letiště Praha,s.p.

Provozní výnosy Letiště Praha dosáhly výše 2,554 miliardy korun a meziročně se zvedly o 7,7 %. Největší podíl na provozních výnosech mají příjmy z leteckých poplatků a komerčních aktivit s téměř 98 %. Především výnosy z komerčních aktivit, tedy z pronájmů komerčních ploch či zajištění handlingu a dalších neleteckých aktivit, vzrostly oproti loňskému roku o 70 milionů korun, což je o 8,1 %. Také výnosy z leteckých poplatků zaznamenaly meziroční nárůst o 7,8 %, a to výhradně ve vazbě na růst provozních výkonů letiště.

Celkové provozní náklady činily v prvním pololetí 1,811 miliardy korun. Na jejich meziroční nárůst o 9,3 %, mělo vliv zejména zprovoznění nového Terminálu Sever 2 a jeho zařazení do majetku společnosti. To se promítlo ve zvýšení odpisů a mzdových nákladů, jejichž celkový podíl tvoří cca 60 % celkových provozních nákladů. Naopak k výrazným úsporám oproti plánu došlo v důsledku mírné zimy, díky níž se snížila spotřeba materiálu a služeb.

Letiště Praha za první pololetí odbavilo více než 5,58 milionů cestujících. Meziročně se tak jejich počet zvýšil o rekordních 9 %. Nejrychleji rostly počty pasažérů s nízkonákladovými dopravci o 29,1 %. Jejich celkový podíl na aktivitách letiště nyní představuje 23,1 %, což je o 3,6 % více než ve stejném období vloni. ČSA si i nadále udržují své postavení největšího dopravce se 43 % z celkového počtu odbavených cestujících. Letiště Praha zaznamenalo také nárůst v pohybech letadel, které se meziročně zvýšily o 6 % a dosáhly počtu 83 745. Ještě většího růstu pak dosáhla přeprava pošty, a to 8 % oproti prvnímu pololetí roku 2006.

Další údaje:

• Letiště Praha bylo vyhlášeno jako nejlepší ve střední a východní Evropě v prestižní celosvětové anketě mezi cestujícími World Airport Awards.
  • Letiště Praha, s.p., je ve vlastnictví státu České republiky a je provozovatelem civilního mezinárodního Letiště Praha. Zřizovatelem provozovatele civilního mezinárodního letiště je Ministerstvo dopravy České republiky.
  • Letiště Praha je počtem odbavených cestujících největším vzdušným přístavem v České republice a druhým největším ve střední Evropě.
  • Odbavování letadel a zajišťování bezpečnosti letecké dopravy poskytuje Letiště Praha v současné době více než 50 leteckým společnostem spojujícím Prahu přímou linkou se 120 destinacemi po celém světě a 6 nákladovým dopravcům (údaje se týkají současné letní letové sezóny).