Leták poradí jak na nákup na splátky

Co byste měli vědět před tím, než si pořídíte zboží na splátky, za jakých podmínek bystě neměli podepsat smlouvu na nákup na splátky, jaká jsou vaše práva a co dělat, když si vaše babička rozmyslí nákup drahých hrnců na předváděcí akci nebo zájezdě. To vše najdou občané v novém informačním letáku distribuovaných Asociací občanských poraden, která sdružuje občanské poradny poskytující nezávisle a bezplatně sociálně odborné poradenství ve všech krajích ČR. Úplný seznam poraden naleznete na adrese www.obcanskeporadny.cz.

„Z celkového zadlužení českých domácností se spotřebitelské úvěry podílejí na dluhu českých domácností 20 % (v květnu 125 miliard Kč). Češi si zařizují domácnosti, např. třetina bílé elektroniky je pořizována na splátky. Cílem občanských poraden není mít co nejvíce klientů řešící problém, ale poučených spotřebitelů. Naším letákem tak přispíváme k posílení občansko-právní gramotnosti,“ sdělil mluvčí Asociace občanských poraden Michal Kaderka.

Z letáku se občané např. dozví, jakým způsobem postupovat při volbě, zda nakupovat na splátky. „Poradit se spotřebitelským úvěrem je velmi složité a občanské poradny neposkytují finanční poradenství. Cílem vytištění letáku je ve dvou minutách ozřejmit, že rozhodnutí žít na dluh vyžaduje zdravou rozvahu a více informací o půjčkách a úvěrech,“ doplňuje Michal Kaderka z AOP.

Leták bude k disposici ve všech členských občanských poradnách AOP a je určen pro všechny, kteří přemýšlí o spotřebitelském úvěru a písmem zohledňuje i seniory.

Projekt Spotřební poradenství je financován Ministerstvem průmyslu a obchodu.