Legendární akciový fond Pioneer Funds – U.S. Pioneer Fund i v korunách

[Tisková zpráva] Pioneer Funds – U.S. Pioneer Fund, lucemburský klon třetího nejstaršího fondu na světě – Pioneer Fund, který byl založen již v roce 1928, umožňuje od 1. června 2010 investici do třídy měnově zajištěné do českých korun. Jedná se o speciální třídu, která eliminuje měnové riziko kurzu koruny proti dolaru. V únoru agentura Standard and Poor’s potvrdila podfondu nejvyšší rating AAA.

„Podfond Pioneer Funds – U.S. Pioneer Fund je určen zejména pro investory, kteří chtějí investovat do pečlivě vybraných akcií předních amerických společností. Tito investoři musí akceptovat riziko krátkodobých poklesů vyvolaných kolísáním cen akcií na trzích,“ přibližuje investiční strategii tohoto akciového podfondu Petr Šimčák, ředitel obchodu pro banky a instituce Pioneer Investments ČR, a dodává: „Díky tomu, že od 1. června je možné do tohoto podfondu investovat i v rámci třídy zajištěné do českých korun, nemusí se čeští investoři bát, že by v důsledku posilování koruny proti dolaru nebo nežádoucím zvýšením volatility kurzu byli ochuzeni o část svých potenciálních výnosů.“

Podfond využívá metody, kterou vyvinul investiční manažer a zakladatel skupiny Pioneer Investments Philip J. Carett. Ta spočívá v zjišťování ekonomické hodnoty firem bez spekulací s akciemi, dlouhodobé držení titulů a hledání ziskových příležitostí, které trh ještě neobjevil. Portfolio je řízeno konzervativně. Portfolio manažer vyhledává především silné a finančně stabilní společnosti, které jsou schopny platit nadprůměrný dividendový výnos. Portfolio je zároveň široce diverzifikováno, obsahuje zhruba 110 až 130 titulů, a je zainvestováno napříč všemi sektory obsaženými v benchmarku podfondu. Průměrná doba držení akcií činí 6 let.

V únoru letošního roku agentura Standard and Poor’s potvrdila podfondu nejvyšší rating AAA. Standard & Poor’s ocenila zejména dlouhodobé úspěšné manažerské vedení podfondu pod taktovkou zkušeného portfolio manažera Johna Careyho, stabilní zdroje podpory a  schopnost podfondu výkonnostně obstát i v dobách klesajících trhů.

Od 1. června mají čeští investoři možnost investovat také do nezajištěné korunové třídy dalšího podfondu z rodiny Pioneer Funds: Pioneer Funds – Emerging Europe and Mediterranean Equity.

Upozornění: Předmětné sdělení nepředstavuje osobní investiční poradenství ani investiční doporučení, která by zohledňovala individuální situaci investora, zejména ve smyslu jeho odborných znalostí a zkušeností v oblasti investic, či dokonce jeho finanční situaci, investiční cíle nebo vztah k riziku.

Investice do podílových listů v sobě obsahuje riziko kolísání aktuální hodnoty investované částky a výnosů z ní a není zaručena návratnost původně investované částky. Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích. Míra očekávaného výnosu z cenných papírů nebo jiných investičních nástrojů souvisí s mírou investičního rizika a není jisté, že skutečný výnos bude odpovídat výnosu očekávanému. Výnosy z cenných papírů nebo jiných investičních nástrojů dosahované v minulosti nejsou zárukou výnosů budoucích. Objemy investic a rozložení portfolia do sektorů a zemí se můžou měnit. Investování s sebou nese řadu rizik; vysvětlení rizik a jejich vliv na kolísání aktuální hodnoty investované částky je uvedené na www.pioneer.cz/pou­ceni o rizicich.pdf.

Zveřejňované ekonomické údaje o výkonnosti fondů reflektují vliv skutečných provizí, odměn a dalších poplatků hrazených fondem. Struktura poplatků souvisejících s konkrétní investicí plyne z prospektu (statutu).

Předmětné sdělení nepředstavuje zvláštní informace o poskytovateli investičních služeb, jeho poskytovaných službách, ochraně majetku zákazníka, rizicích apod. dle příslušných právních předpisů. Tyto informace jsou dostupné v materiálu Informace pro zákazníky pro příslušnou investiční službu.

Dříve, než se rozhodnete investovat, seznamte se s příslušným prospektem, který lze získat zdarma na vyžádání prostřednictvím bezplatné linky Klientského centra Pioneer Investments v ČR 800 313 663, 800 118 844.

Zejména v případě zahraničních fondů se seznamte s legislativními podmínkami investice, devizovými omezeními a daňovými důsledky a s manažerskými pravidly a s podmínkami pro ČR. Všechny tyto dokumenty lze také získat zdarma na výše uvedených kontaktech. Názvy zahraničních fondů uvedené v českém jazyce zpravidla představují jejich marketingové označení pro Českou republiku.