Leasing zdraží v návaznosti na změnu DPH

1. května 2004 dojde v souvislosti se vstupem České republiky do EU ke zvýšení sazby DPH u finančních služeb z 5 na 22 %.

ŠkoFIN očekává, že z tohoto důvodu dojde ke všeobecnému zdražení leasingu pro neplátce DPH cca o 4 – 7 %. V současné době se zároveň připravují další legislativní změny, které by m.j. měly zrušit možnost odpočtu DPH z finančních služeb i možnost přijmout první splátku formou zálohy. Tyto změny budou v důsledku znamenat zdražení leasingu i pro plátce DPH cca o 7 – 10 % (výše zdražení je závislá na podmínkách leasingové smlouvy). Všechny výše uvedené změny se nijak nedotýkají smluv uzavřených v minulých letech až do 1. 5. 2004.

Při loňské úspěšné akci „Teď na to máte!“ byla měsíční leasingová splátka na vůz Škoda Fabia 3.500 Kč. Zdražení DPH by ji nyní zvedlo o 189 Kč. Plátcům DPH by pak plánované zrušení odpočtu DPH zdražilo tuto splátku o 245 Kč (tuto částku v nové sazbě 22 % by si totiž od 1.5. nemohli odečíst). O dalších 36 Kč by se pak musela částka zvednout kvůli zrušení instituce zálohy. Celková měsíční částka by tak po 1. květnu byla 3725 Kč jak pro plátce tak neplátce, říká vedoucí marketingu společnosti ŠkoFIN, Petr Lehký, a dodává: Chystané zdražení leasingu by nemělo mít dopad na výnos leasingových společností. Celé zdražení bude jen promítnutí nové legislativy.

Všeobecně se očekává větší zájem klientů o jiné způsoby financování jako je splátkový prodej či úvěr – ŠkoFIN nabízí tento produkt pod názvem Classic Credit. Na druhou stranu se nepředpokládá výrazný přesun klientů od leasingových společností např. k bankám. Leasingové společnosti totiž poskytují spolu s financováním vozů další balík výhodných služeb jako například povinné ručení, havarijní pojištění atd. Zůstanou také zachovány tradiční výhody leasingového financování jako je rychlost uzavření leasingové smlouvy (díky snadnému zajištění leasingové operace) nebo možnost zrychleného zanesení financovaného vozu do nákladů podnikatele (36 měsíců).