KPMG International: Kritický nedostatek znalostí a zkušeností ohrožuje celosvětový stavební průmysl

Nedostatky znalostí, zkušeností a dovedností ve světovém stavebním průmyslu ohrožují stavební projekty po celém světě, omezují růst a zvyšují náklady. To jsou některé z hlavních zjištění nejnovější celosvětové studie KPMG International o stavebním průmyslu „KPMG’s Global Construction Survey 2008, Embracing Change?“.

Osmdesát čtyři procent respondentů v průzkumu se domnívá, že ve stavebním průmyslu se dostatečně neřeší vleklé problémy s nedostatkem znalostí, zkušeností a dovedností. Padesát pět procent respondentů je přesvědčeno, že tento problém je velmi vážný, přesto si 66 procent myslí, že právě jejich společnost svůj náborový a výběrový proces organizuje správně.

„Je překvapivé, že jednotlivé společnosti v průzkumu jsou přesvědčeny, že činí dostatek kroků, ale odvětví jako takové trpí nedostatkem kvalitních lidí. Bezpochyby je čas učinit nějaké společné kroky. Stavební společnosti by si měly vytvořit inovační přístup k náboru nových zaměstnanců a snažit se ve velmi náročném globálním prostředí přilákat ty nejlepší absolventy,“ komentuje výsledky globálního průzkumu Andreas Höfinghoff, partner společnosti KPMG Česká republika odpovědný za oblast stavebnictví, a dodává: „Na druhou stranu zkušenosti z lokálních trhů ukazují, že si společnosti tento problém dobře uvědomují a například s vysokými školami již intenzivně spolupracují.“

České stavebnictví sice zažívá růst – podle posledních údajů Českého statistického úřadu vzrostla celková stavební produkce v dubnu meziročně ve stálých cenách o dvě procenta a stavební úřady vydaly meziročně o 16,2 procenta více stavebních povolení, nicméně i ono se musí potýkat s nedostatkem pracovních sil, především v dělnických profesích. Firmy se proto stále více obracejí do zahraničí.

Není to však jen celosvětový nedostatek zkušených a schopných pracovníků. Stavebnictví se podle nejnovějšího průzkumu KPMG International potýká také s nedostatečným řízením rizik, růstem nákladů a novými přísnými standardy v oblasti životního prostředí. A právě v problematice trvale udržitelného růstu je místo pro potencionální rozvoj stavebního odvětví. „Trvale udržitelný růst představuje skvělou příležitost pro předvídavé podnikatele, aby se chopili příležitosti. Uplatňování zásad corporate social responsibility jim může poskytnout skutečnou konkurenční výhodu a postavit je tak do pozice oblíbeného zaměstnavatele v rámci odvětví,“ říká Andreas Höfinghoff, partner společnosti KPMG Česká republika.